Снегът по традиция ни изненада

Снимка: Петър Спасов

Около 30-сантиметров сняг падна в нощта срещу събота – на 24 срещу 25 октомври, и предизвика много проблеми, с които трябваше да се справят жителите и гостите на Самоков и района. От тежкия мокър сняг паднали дървета и клони прекъснаха за кратко пътищата за София, Дупница и Боровец. Заледени кабели провиснаха и се скъсаха. В различни квартали на града и в някои села имаше смущения в електрозахранването. На практика стана невъзможно пътуването с летни гуми, а много шофьори не бяха сменили гумите на колите си независимо от предупрежденията за ниски температури, дъжд и сняг.
В понеделник сутринта, на 27 октомври, под ръководството на кмета Владимир Георгиев заседава кризисният щаб в общината. Отчетени бяха грешки при приемане на сигналите и съгласуването на действията на различните фирми и институции.
Георгиев заяви, че е недопустимо посочените за координация служители от фирмите, ангажирани със зимно поддържане на републиканската пътна мрежа, да не си вдигат телефоните. Единствено координаторът на Областното пътно управление е отговарял на сигналите.
От ЧЕЗ са реагирали на авариите в електрическата мрежа, но лицето за контакти на компанията също не е отговаряло и кметското ръководство не е разполагало своевременно с информация за състоянието на електрическата мрежа. По-големи проблеми е имало с електроснабдяването на Ново село, Горни и Долни Окол. По-късно повредите са отстранени.
Главната трудност са създали многото паднали дървета в града и покрай пътищата в общината. Сформирана комисия от общинската администрация още в понеделник е тръгнала на оглед, за да направи предписания за паднали или опасни дървета. Взета е предвид и информация по този проблем от ръководствата на училища и детски градини.
От кметовете и кметските наместници на села се изисква своевременно да подават сигнали за проблеми по места. В кризисния щаб са включени и представители на Общинското лесничейство.
Пътищата в общината се почистват от снега. Машините работят, но проблем са паркираните коли, което пречат. Кметът изрази недоволство си и от факта, че в 7.30 ч. в събота все още нито една машина на почистващата фирма, отговорна за републиканската пътна мрежа, не е минала по пътя за Боровец.
За ликвидиране на авариите и специално за почистване на пътя за столицата през почивните дни са се включили и огнеборците. И в понеделник служители на фирма „Бекастрой” разчистваха пътя между Горни и Долни Окол. В разчистването на пътищата са се включили и служители на Общинското и Държавното лесничейство.
Добра оценка в кризисния щаб бе дадена само на съгласуването в работата между Общината и полицията.
Дежурните по „Гражданска защита“ в Общината ще приемат сигнали на тел. 0722/666-20 по всяко време на денонощието, включително и през почивните дни. На този номер се препращат и сигналите, подадени на тел. 112.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*