Софийска община определи място за „спирка по желание” до метрото на „Цариградско”

По следите на една публикация и на едно писмо

Столичната община вече е определила място за „спирка по желание” до метростанция „Цариградско шосе” за автобусите, влизащи в София по магистрала „Тракия”, включително за пътническите автобуси и микробуси на самоковските транспортни фирми, обслужващи линията Самоков – София и обратно.
Всичко това става ясно от писмо-отговор на зам.-кмета на Столична община Любомир Христов до нашия съгражданин Димитър Йончев във връзка с негово писмено предложение, отправено до кмета на София Йорданка Фандъкова, за разкриване на такава спирка.
Писмо-предложение на г-н Йончев с идентично съдържание помести и в. „Приятел” в бр. 76 от 5 октомври т. г. /”Самоковска спирка да има при новата метростанция в София”/. В писмото си до столичния кмет Йончев е приложил и своята публикация в нашия вестник.
В писмото-отговор на зам.-кмета Христов до Д. Йончев се казва:
„С решение по т. 29 на Протокол № 39 от 18.09.2012 год. на Постоянната комисия по транспорт, организация и безопасност на движението при Столична община се определи място за разкриване на „спирка по желание” в близост до метростанция „Цариградско шосе” за автобусите, обслужващи линии от републиканската транспортна схема, входящи по магистрала „Тракия” към гр. София.
В тази връзка с писмо изходящ № 1200-894 от 30.11.2012 год. предложихме на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” да извършат съответните допълнения в разписанията на заинтересованите страни на следващото заседание на комисията по републиканската транспортна схема, назначена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Дължим да ви уверим, че разположението на автогара „Юг” е в непосредствена близост до метростанция „Жолио Кюри” и на този етап предлага много добра възможност за връзка с метрополитена.”
В първоначалното си писмо до г-жа Фандъкова от 10 октомври т. г. г-н Йончев предлага да се „официализира” спирка по желание до новата метростанция на бул. „Цариградско шосе”, като изтъква, че това би било от голяма полза за значителна част от пътуващите по линията Самоков – София.
Нещо повече, в своето писмо Йончев предлага самата автогара „Юг” да се премести до новата метростанция на бул. „Цариградско шосе”. Това би било голямо удобство не само за пътниците от Самоков, но и от много други градове от Южна България, които се обслужват в транспортно отношение от същата столична автогара. Подходящо ново място в този смисъл за автогарата би бил терен непосредствено до изградения вече голям буферен паркинг за моторни превозни средства край новата метростанция.
Разбира се, осъществяването на подобна идея, колкото и да е логична, е въпрос на време. Хората от средното и по-старите поколения знаят, че преди десетилетия самоковската автогара в София бе на Орлов мост, след това бе преместена на „Ситняково”, докато около 1970 г. се установи на сегашното й място в „Дървеница”.
В отговор на писмото на Димитър Йончев, публикувано в „Приятел” на 5 октомври т. г. от Община Самоков пък заявиха, че ще бъдат направени необходимите постъпки.
Виждаме как една гражданска позиция намира отклик сред управляващите в интерес на хиляди обикновени хора, които използват единствения за града и района ни автобусен транспорт.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*