Специалисти от 9 страни гостуваха на местния бизнес в Самоков

Гостите се запознаха отблизо с тънкостите в направата на хлебни изделия

Представители на местния бизнес от 9 страни гостуваха на 20 юни в града ни. Посещението им бе в изпълнение на проект LOCFOOD „Местните храни – стимул за развитието на местния бизнес”, финансиран по Програмата на Европейския съюз ИНТЕРРЕГ ІVС и Министерството на регионалното развитие.
Сред гостите бяха представители на бизнеса, регионалните власти, организации на производители и агенции за стимулиране на местния бизнес, научни работници.
По време на посещението си в нашия град гостите разгледаха оранжерията и рибното стопанство на „Самел-90” АД, хранително-вкусовия комбинат „Искър” в кв. „Самоково”, фирма „Захарно петле” и обядваха в „Кокошковата къща”, където вкусиха храни – местно производство.
Г-жа Цалова, координатор на проекта за България /от фондация „Евро-перспективи”/, заяви, че в Самоков има много предприятия, които могат и желаят да работят по проекта, че има иновации в производството на захарни изделия. Има доста идеи за подкрепа на областна стратегия, като са записани цели и мерки, които биха стимулирали местния бизнес за производството на местни храни.
Ръководителят на гостуващата група Томи Нилсен от Норвегия сподели впечатленията си от посещението в България. Той изтъкна качеството и разнообразието на храните – риба, месо, сирене, домашни сладка и др. На гостите много са им харесали ресторантите, които предлагат местни храни. Хубаво е да се знае историята на съответния продукт, как е произведен, каква е ползата от него.
През първия ден от посещението на гостите – на 19 юни, в София се е състоял семинар. Участниците в проекта са се запознали и с Програмата за развитие на селските райони, разгледали са и мандра в Етрополе. По проекта са проучени възможностите на общо 40 малки предприятия от хранително-вкусовата промишленост в Софийска област.
Като обменят опит, представителите на отделните региони и страни могат да подобрят работата си за производството на качествени местни храни и за развитието на местния бизнес. Това е изводът и от софийския семинар, и от посещенията на фирми в областта, включително в Самоков.
Срещата в България и респективно в нашия град е последната по проекта, в който участват 13 партньора от общо 9 държави – Норвегия, Швеция, Великобритания, Швейцария, Испания, Италия, Словения, Гърция и България.
Продължителността на проекта е три години, работата по него сега приключва.

Евгения Попова

Виктория Шакалова, главен технолог в хлебозавод “Искър”, разведе чуждестранната група из цеховете на комплекса
Томи Нилсен

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*