„Справедливост” иска мажоритарна система и гражданите да избират съдиите

Даниел Донев, Петър Чарийски, Димитър Иванов и Иван Груйкин

Среща-дискусия на тема “България – сега накъде? Кризата на политическия модел и пътищата за излизане от нея” се състоя на 31 октомври в конферентната зала на хотел “Арена”. По темата се изказаха председателят на Гражданска инициатива “Справедливост” Иван Груйкин, Даниел Донев, Димитър Иванов от Движение за енергийна независимост, енергийният експерт Христо Казанджиев.
“За съжаление в последните години политиците ни докараха до положение народът да няма права. Корупцията се сля с политическото статукво, дори и изборите ни не са “чисти”. През това време хората обедняват, а дрехите им стават втора употреба”, заяви Казанджиев.
Той говори и за проекта “Южен поток”, който предвижда през страната ни да преминава газопровод за транспорт на природен газ от Русия към Италия. “Имам чувството, че държавната енергетика се докарва до неплатежоспособност целенасочено. Вместо да се породи конкуренция в доставката на газ, ние продължаваме зависимостта си от Русия. Всеизвестен факт е, че “Газпром” строи на два-три пъти по-високи цени от всички останали фирми в Европа, дори немските. Този проект отклонява огромни обществени средства от държавата; не ми се мисли какво ще стане, ако подновим и строителството на АЕЦ “Белене” – откъде ще дойдат пари?”, изрази мнение експертът.
“Всеки знае, че в съвременния свят може да имаш политическа независимост, ако имаш и енергийна независимост. За съжаление държавата ни е зависима, а политиците нямат волята да променят това”, допълни Д. Иванов.
Адв. Груйкин говори за властта в страната ни и за начина, по който тя се определя. “Член 1 от Конституцията гласи, че цялата власт произтича от народа. Така ли е обаче в действителност? Да вземем пример от съдебната система – ние ли избираме районни съдии, тези във Върховния съд? Не, съдебната власт произтича от Висшия съдебен съвет, където макар да има и депутати, има представители и на самата съдебна система, което е недопустимо. Да погледнем и изпълнителната власт – ние, избирателите, ли избираме кой да бъде премиер и кои да са министрите?”, възмути се от избирателната система Груйкин.
Той отдели повече внимание на законодателната власт: “Тук се наблюдава деформиране на изборните ни права – гласуваме за партийна листа, а не за личности. Поредица от изкуствени пречки и рестрикции спират правото на всеки гражданин да се кандидатира за изборна длъжност. Първо човек трябва да влезе в нечия партия и да бъде един от лидерите й. Следва въпросната партия да премине 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание, за което се съревновава с партии, които получават сериозна държавна субсидия.”
Ив. Груйкин припозна като изход мажоритарната избирателна система: “Ние от “Справедливост” и нашите партньори предлагаме изцяло мажоритарна система за всички изборни длъжности – т. нар. англо-саксонска правна система. В САЩ например хората избират съдиите и те просто администрират процеса на делата. Съдебните заседатели са тези, които определят правотата на нечия страна.”
“Всички ние като че ли сме поставени в една институционална джунгла. Все пак на днешната среща скицирахме пътищата за излизане от нея”, обобщи накрая водещият инж. Петър Чарийски.

Делян Василев

Присъстващите самоковци с интерес изслушаха експертните позиции на своите гости
Петър Чарийски
Иван Груйкин
Христо Казанджиев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*