Спрян ток предизвика протест на ромите

Стотици роми окупираха сградата на Общината на 31 октомври следобед. Поводът за спонтанния митинг бе спирането на незаконно прикачените домакинства от Седми квартал към електрическата мрежа.
Протестиращите, сред които имаше тъпанджия, масово скандираха „Искаме ток”, а някои дори се опитваха да създадат допълнително напрежение, призовавайки за щурм на сградата. Солидното полицейско присъствие успя да ги респектира събралите се и не последваха по-големи ексцесии. Все пак сградата бе заключена за около два часа, което попречи на обслужването на десетки граждани.
Кметът Владимир Георгиев бе принуден да се върне от болнични, след като миналата седмица претърпя операция на крака. Макар и с шина и патерици, той прие представители на циганската общност, на ЧЕЗ и шефа на РУП-Самоков Георги Тодоров. В кризисния щаб участваха и зам.-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов.
По време на срещата стана ясно, че Общината е издала всички необходими разрешителни на ЧЕЗ за поставянето на трафопостове. В момента има един-единствен легален трафопост, който не може да захрани нуждите на всички съкварталци. Още повече, че към него са прикачени абонати и от Първи квартал. Именно поради жалба за слабото електрическо напрежение на хора от този квартал се е стигнало до рязане на незаконно прикачените кабели към мрежата, извършено по-рано през деня от служители на ЧЕЗ, охранявани от полицейски патрули.
Изходът от настоящата ситуация, както споделиха специалисти, е узаконяването на поне още няколко постове, тъй като единствената легална партида в момента се претоварва и предпазителят се изключва. Необходимо е това да стане още в близките дни, за да се тушира създаденото напрежение и да не страдат редовни платци за сметка на нарушителите.
В късния следобед пристигна и народният представител Александър Методиев-Сали, който помогна за успокояване на обстановката. Малко след това протестиращите се разотидоха. Разговорите за изход от ситуацията продължиха в местната централа на ЧЕЗ.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*