Станцията на Мусала няма да се закрива, но няма и да работи

„Няма индикации за закриване на метеорологичната станция на връх Мусала”, заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на въпрос от народния представител Румен Христов.
„Закриване на високопланинска метеорологична станция е възможно да се случи само с решение на Научния съвет на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Изобщо не е внасяно в него и изобщо не е разглеждано такова предложение”, обясни още Кунева. Министърката добави, че преустановяването на работата на станцията от 1 октомври се налагало по производствени причини и поради липсата на ръководител и персонал, а нямало възможност за пренасочване на наблюдатели от други синоптични станции.
М. Кунева съобщи още, че през тази година е обявена обществена поръчка за доставка на високопланинска метеорологична апаратура, което е още едно свидетелство, че станцията няма да бъде закрита.
Както е известно, станцията на Мусала преустанови работа от началото на октомври. Причината според научния институт е, че нямало квалифицирани хора, които да работят там. Тогава се появиха и обещания, че през април или май догодина станцията ще възстанови работата си.
Самата станция е открита на 2 октомври 1932 г. и никога досега, включително и през Втората световна война, не е прекъсвала своята работа. Построена е с дарения – около 350 хил. тогавашни лева, събрани от туристи и от широката българска общественост по инициатива на специално създаден комитет. Много средства е дал големият благодетел Жак Асеов. В акцията е участвал и самият цар Борис ІІІ.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*