Старите самоковски занаяти изгряха с нов блясък в Сарафската къща

26 занаятчии от Самоков представят изложба със свои творби в тъй подходящата за тази цел атмосфера на Сарафската къща, която сама по себе си удивлява и днес с изумителни творчески решения на резбари, декоратори, аранжори. Експозицията бе официално открита на 25 април и ще може да се разглежда до 14 май.
„Старите народни занаяти носят красота, изящество, въображение и творчество. Те са част от българското културно наследство и част от националната ни идентичност”, изтъкна уредничката Марияна Лобутова от свое име и от името на Националия дарителски фонд „13 века България”, съорганизатор на проявата заедно със самоковското сдружение на занаятите.
Прекрасната обстановка на този възрожденски дом бе обогатена от оригинални ръчно изработени изделия от Добрин Николов /бакър/, Славчо Змияров /ножарство и старинни оръжия/, Камелия Брашненкова и Стоян Савов /грънчарство и керамика/, Теменужка Велчева /българска бродерия, плетива на една кука, низане на мъниста, работа с камък/, Мария Митева /българска бродерия, плетива на една кука/, Георги Млекарски /дърворезба, дървопластика, скулптура/, Цветан Цолов /дървообработка и аксесоари за бита/, Мария Ицова /иконопис и живопис/, Маргарита Кьосева /иконопис, стъклопис/, Снежана Кибарова /сладкарство/, Недялка Кичева /ръчно производство на хлебни изделия/, Мария Тодорова /ръчна изработка на кукли „Тилда”/, Анна Тодорова /ръчно художествено плетиво/, Христина Тоскова /ръчна изработка на накити и бижута/, Наташа Станоева /шита дантела, изнищена бродерия, плетива/, Крум Велев /карвинг/, Елка Гълъбова /приложно изкуство/, Йорданка Вардарова /бродерия на гоблени, приложно изкуство/, Латинка Йорданова /плетиво на една кука/, Мария Недялкова /аксесоари/, Галя Георгиева /флорален дизайн/, Стефан Дойчинов /приложно изкуство/, Иван Шуманов /живопис/, Танер Мерт и Христина Лобутова /изобразително изкуство/.
Присъстващите творци бяха наградени с грамоти от председателя на Сдружението на занаятите инж. Емил Гешев.
Истинска наслада за очите, сетивата и възприятията на човек е разходката от едни уникати към други, защото наистина рядко могат да се видят на едно място толкова изящни и специфични творби.
Теменужка Велчева пък изрази съжалението си, че сякаш новите поколения не се интересуват от така характерните за обществото ни занаяти и даде заръка на възрастните да учат наследниците си да бродират, да нижат мъниста и като цяло да пазят и да продължават родните традиции.
Кметът Владимир Георгиев поздрави творци, организатори и публика. Гостите бяха запленени и от акапелното изпълнение на народни песни от братовчедките Маргарита и Марина Бочеви от читалище „Младост”. С чудните си гласове се изявиха и певиците от „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”.
Музейният уредник Славейко Докузов пък представи мултимедийна презентация на част от старите самоковски занаяти, дали и фамилните имена на редица известни местни родове. Сред характерните за града ни занаяти са железодобивът, резбарството, гайтанджийството, антикарството, абаджийството, кожарството, куюмджийството /златарството/, тюфекчийството, самарджийството, чешмеджийството, сарачеството, дюкмеджийството, сахатчийството и др. Тук навремето са работели дрогеристи /аптекари/, произвеждано е стъкло, кибрит и пр.
Накрая всички се почерпиха с баница, обсъдиха експонатите и си тръгнаха с очи, сърца и души, отразили красотата на творенията на майсторите.

Делян Василев

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*