Стар ръкопис за Самоков възкръсна в книга след 85 години

Веселин Хаджиангелов и Нина Христовска

Излезе от печат второто преработено издание на книгата на Христо Семерджиев „Самоков и околността му”. На 320 страници голям формат авторът представя историята на нашия град и региона от времето на завладяването им от турците до Балканската война.
Първото издание на книгата е отпреди около век – от 1913 г. То е изчерпано още тогава и по-късно авторът е поканен от общинската управа да подготви ново, допълнено издание. Ръкописът е готов – допълнен и разширен във времето, през 1930 г. От тогава досега обаче по финансови и други причини остава неиздаден.
През 1986 г. първото издание е отпечатано фототипно.
Второто преработено издание излиза сега без редакторска намеса под егидата на Историческия музей в града ни.
Трудът на Семерджиев се нарежда сред първите исторически изследвания за градове с важен принос в националната история. Изданието е обогатено с много снимки и други илюстрации.
Текстът е разчитан и набиран от Антоанета Несторова в продължение на година и половина. Технически редактор е Любомир Николов. Средствата са осигурени от Общината. Книгата струва 20 лв. и може да се закупи от Историческия музей.
Христо Иванов Семерджиев е роден през 1872 г. в Самоков. Майка му е самоковка, а баща му е от Банско. Възпитаник е на Богословското училище в нашия град. След това завършва литература и политическа икономия в Швейцария. До пенсионирането си е учител в Самоков. Владеел е френски език.
Книгата бе представена снощи, на 12 март, в Историческия музей. За изключителния труд на Семерджиев, който е в основата на всяко познание за Самоков и целия регион, говориха директорът на музея Веселин Хаджиангелов и Нина Христовска, която също има голям дял за подготовката на настоящето издание. Зам.-кметът Васил Сайменов връчи на г-жа Христовска плакета на Самоков, цветя и ценни книги. Сред присъстващите беше и зам.-кметът Сия Шехтанова. Даден бе скромен коктейл.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*