Стелата на ДНА ще се освети, когато се предвидят средства в бюджета

По повод читателското писмо „Стелата на ДНА да се освети, чешмичката пред музея да се ремонтира” /в. „Приятел”, бр. 56 от 1 август т. г./ от общинската администрация уточниха в понеделник, на 4 август, че засега не са предвидени средства в общинския бюджет за осветяване на стелата. Предложението обаче ще се има предвид в бъдещата дейност. Стелата ще се освети, когато се планират в бюджета пари за тази цел.
Както е известно, на стелата на източната фасада на Военния клуб /ДНА/ са изписани имената на над 100 воини от Самоков и района, загинали през Втората световна война. Стелата бе издигната през 1993 г. по инициатива и с непосредственото участие на общинската организация на Съюза на ветераните от войните с основател и председател тогава к. м. н. д-р Иван Кондоферски.
Сега нощно време със специални светлинни ефекти са осветени читалище-паметник „Отец Паисий”, Историческият музей, Голямата чешма и някои други обекти в центъра на града ни.
Що се отнася до шадравана пред Историческия музей, директорката на музея Нина Христовска обясни, че със свои сили и средства музейните специалисти са ремонтирали няколко пъти съоръжението, търсили са съдействие и от Общината. Недобросъвестни граждани, деца и младежи обаче на няколко пъти повреждали чешмичката. Сега шадраванът отново е ремонтиран, но от музея призоваха да се използва само по предназначение и да се опазва.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*