Съборът в Доспей – веселие до късна доба /снимки/

И разливането на курбана си е цял ритуал…
Има приемственост – Радостина Симонова и Димитър Годинячки
Много млади хора участваха в празненството

Традиционният събор в Доспей се състоя ден след Петровден – в събота, на 30 юни. Домакини и гости бяха изпълнили площада в селото и се веселиха до късна доба.
Вкусен телешки курбан бе раздаден в двора на местната църква „Св. св. Петър и Павел”. Разлети бяха няколко големи казана и хората поемаха към домовете си за обяд с по една-две кофи в ръце.
По-късно пред сградата на кметството се състоя и тържествен концерт. Участваха фолклорната група към читалище „Васил Левски” в Алино и певецът Момчил Чолаков от същото село, както и изпълнители на народни песни от Югозапада – Димитър Лукарски, Стела Пачева, Боряна Василева, Райка Тодорова. Приятно ги допълваше на кавал Кристиян Чобански.
Безспорно обаче доспейци се радваха най-много на своите чеда. Малките сестри Кристина и Мария Георгиеви с изпълненията си развълнуваха своите съселяни. Радостина Симонова, завършила музикалната академия в Пловдив, раздвижи домакини и гости със своите певчески способности и майсторско владеене на тамбурата. Акомпанира й на тарамбука Димитър Годинячки от алинската група.
Кулминацията на концерта бе връчването на наградите от миналогодишния фолклорен събор-конкурс на сватбената обредност, провел се в с. Пещера, община Земен, Пернишко. Лично Стоян Стоянов от организационния комитет уважи празника на нашето село и връчи златен медал, плакет на община Земен и дипломи на секретаря на читалище „Отец Паисий” в Доспей Елена Ковачка, която е и ръководител на групите.
Тук бе и кметът на Доспей Николай Гешев.
Изненадани приятно бяха доспейци и от жеста на самоковската структура на ГЕРБ, от чието име Валентин Милушев дари на читалището нова озвучителна уредба, като пожела на участниците в местните състави здраве и нови успехи.
После се появи народната певица Кинче Вълчева и всички се хванаха на голямо общоселско хоро.
Сергиите на площада пък радваха децата с предлаганите играчки, захарен памук, балони с хелий. На особена почит в жегата бяха водните пистолети – до края на деня нямаше сухо дете на площада…
Празника на Доспей уважи и председателката на Общинския съвет Ирена Коцева.

Делян Василев
Снимки: авторът

no images were found

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*