С послание – талисман за всеки представиха новата книга на Зинаида Хаджимитова

Зинаида Хаджимитова и Любомир Борисов

„С цвят на розово мартини” – новото произведение на Зинаида Хаджимитова, бе посрещнато с жив интерес на 10 юни в залата на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
Гостите имаха възможност да „отпият глътка” от това, което е подготвила авторката, благодарение на разказите, прочетени от Зоя Станкова и Николай Войнов.
Кръстникът на книгата Любомир Малинов, известен със своя вкус към нестандартното, оставящ реално съвременен послевкус, имаше честта и отговорността да представи книгата, като разкрие аромата на Зинаидиното мартини.
Започнала да пише в зряла възраст, авторката бе определена като носителка на взрив от творческа енергия, която излъчва около себе си, и като абсолютна българка в душата, мислите и манталитета си. Щедра и гостоприемна, тя предлага на своите читатели една мозайка от разкази – най-различни като сюжет, форма, големина, тематика, в които всеки би могъл да намери нещичко от себе си.
Написаното е поднесено много интелигентно, с богата езикова култура, личи обширна информираност. Това майсторство придава пълнокръвие на описаните интересни човешки типове. Те представляват много широк диапазон от психологически състояния и образи, от съдби и проблеми.
Със самото влизане в библиотеката гостите можеха да усетят атмосферата от последния разказ – „Дар”. Беше им подарено лично послание – талисман, който да ги пази от лоши очи и да им напомня какви чудеса прави зрънцето вяра.
Като дар за читателите се подразбира и илюстрацията на чаша на корицата. В която чаша има не течност, а… сърца. Според Л. Малинов – сърцата на всички нас. Затова и чашата прелива от любов, вяра и надежда.
„Ние сме душата с цвят на розово мартини. Трябва да откриеш вкуса и аромата й, а той не е като глътката питие. Трябва да откриеш най-трудното – себе си…”, споделя Зина.
Възпрепятствана да говори заради пресипнал глас, авторката се довери на Лидия Найденова, която прочете предимно благодарственото й слово. Силни думи на признание бяха отправени и към учителката на авторката Виолета Кинова.
Гл. библиотекар Албена Ихтиманска, която бе и водеща, пък благодари на Зинаида, че е спазила обещанието за издаване на втора книга. Нещо повече – изтъквайки творческата натура и големия потенциал на Хаджимитова, г-жа Ихтиманска „издаде”, че авторката в момента подготвя и трета.

Яна Василева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*