Таткото Емил Зографски: „14-ото място на Влади е равносилно на златен медал”

Русия, Швейцария, Турция и Казахстан искали Зографски-младши

Това сподели Емил Зографски – бащата на новия олимпийски рекордьор на България в ски скока Владимир Зографски, пред в. „България днес”. Самият Емил е двукратен участник на Олимпийски игри – в Калгари`1988 и Албервил`1992, дългогодишен състезател в надпреварите за Световната и Европейската купа и многократен държавен шампион. До миналото лято той бе и наставник на своя син в националния отбор.
„Лично аз щях да се радвам и на влизане на Влади в топ 30 на състезанието, особено ако се гледат досегашните му резултати през сезона. Постижението му е изключително, защото той остави след себе си редица силни скачачи. Нека имаме предвид, че не можем да се сравняваме с останалите нации по бюджет, екип и треньори. Реално сме като Дон Кихот, който се бори с вятърните мелници”, заяви Зографски-старши.
Той посочи, че месечната заплата на сина му е 500 евро. „Австрийците получават по 20 хил. евро, а си имат и лични спонсори. Щефан Крафт например има 20 гащеризона, които струват по 400-500 евро, а ние сме с 2-3. Елитните скачачи получават и ски по поръчка, работят с трима-четирима треньори, имат си доктор и физиотерапевт… Ние сме един треньор и един състезател”, допълни Емил.
Зографски-баща разкри, че 24-годишният му син е имал предложения от ски федерации на 4 държави да ги представлява – Швейцария, Русия, Казахстан и Турция.
Във връзка със следващия старт за Влади на Олимпиадата в Южна Корея – квалификацията на голямата шанца днес, 16 февруари, петък, Емил заяви, че е умерен оптимист. „Според мен Влади е по-силен на малката шанца, но нищо не се знае. Сега опасността ще бъде по-голяма, но дано поне условията да са нормални. Смятам, че хубавите скокове на първото състезание ще му дадат нужната увереност”, изтъкна Ем. Зографски.
Самият той обясни, че си е намерил работа в Австрия и цялото му семейство вече живее в алпийската страна. По-малкият брат на Влади – Мартин, също продължава да скача. Липсата на финанси обаче спира развитието му. „Ако изпаднат отнякъде средства, може и него да изкарам на шанцата”, завърши гордият татко.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*