Театралите от ПГ „Константин Фотинов“ – най-добри в страната

Първото място на националния фестивал за училищен театър „Завесата се вдига за немския език“ явно е запазено за самоковските гимназисти. Трупата „Театър? Фантастиш“ към ПГ „Константин Фотинов“ за трети път спечели отличието, този път със спектакъла „Завесата се вдига за свободата“.
Тази година фестивалът се състоя от 20 до 22 април в Монтана. До финала бяха допуснати общо 12 училищни групи от цяла България, а мотото на фестивала беше „Свободата като задължение, възможност, чувство и дълг“.
Директорката на ПГ „Константин Фотинов” Венета Симитчийска поздрави на 24 април младите театрали и техните преподаватели и ръководители Стефанка Митрева и Емилия Попова. Наградата ще заеме почетно място в гимназията. „Истински вдъхновяващо и емоционално преживяване беше това да ви гледам на сцена и ви благодаря, че бях част от тази тръпка”, заяви Симитчийска.
Упоритостта, трудът и талантът на младите хора са се срещнали с всеотдайността и ентусиазма на техните преподаватели и резултатът е налице. Изпълнението завладя публиката както с предпремиерата на самоковска сцена на 18 април, така и на фестивала в Монтана броени дни след това. На 19 май от 18 ч. в читалище-паметник „Отец Паисий” трупата ще представи постановката и на български език.
В „Завесата се вдига за свободата” участват Антония Христова, Виктория Гончева, Десислава Богданова, Иван Иванов, Калина Митрева, Леда Ковачева, Любомир Йорданов, Мария Стоянова, Михаил Лухов, Николета Иванова и Светослав Иванов. Тонрежисьор е Мария Венкова. Младите актьори размишляват по темата за свободата, превъплътявайки се в различни персонажи от нашето всекидневие – ученици, родители, младежи, пенсионери, планинари, влюбени.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*