Трио „Славей” и ЖПГ „Веселие” от Марица със златни медали от „Нишавски хоровод” в Драгоман

Нишава – реката не разделя, а обединява двете съседни държави – България и Сърбия. Тази идея дава основание на Благой Божилов, председател на читалището в крайграничния град, да сложи началото на много хубав празник – „Нишавски хоровод”. Живот и здраве, догодина този празник ще духне 20 свещички.
Нашето приятелство с драгоманчани е още от началото – отпреди 19 години. Те са винаги желани гости на Бобфеста в Радуил, а ние водим състави от нашия Самоковски край, за да покажем край границата тукашните песни и танци.
Тази пролет, на 19 май, отново бяхме в Драгоман с женската фолклорна група „Веселие” от Марица. Групата участва за първи път в този фестивал, но така изпълни своите песни, че заслужи златен медал и грамота. Злато извоюва и трио „Славей”, участничките в което от години пеят автентични песни от района на Марица.
Нашият приятел Васил Сотиров, ръководител на фолклорните състави в Радуил и Марица, пък участва във фестивала със смесен състав и мъжка група от гр. Костенец.
Зоя Колева разнообрази програмата и разсмя публиката с шопски хумор. Много добре се представиха певиците от врачанското село Лютиброд.
Към изпълненията на българските танцови и певчески състави от Перник, София, Костинброд, Земен и др. се присъединиха и сръбските групи от  Буяновац и Ниш, както и от Цариброд.
Стана истински празник на песните, танците и приятелството. Накрая всички се хванаха на голямо и пъстро нишавско хоро, за което Бл. Божилов написа: „Тачиме завета на дедите: да сме задружни във бедите, ходим си на гости без покани, като братя нишавяни…”

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*