Туристките-ветерани пяха в Пловдив

Снимка: архив

Денят на народните будители и тази година събра над 15 певчески състави от страната в Пловдив. Сред тях бе и дамският състав на самоковския хор на ветераните-туристи.
Именно в Пловдив през 1909 г. за първи път се провежда манифестация в памет и чест на будителите. Спомням си честването на този празник от моите ученически години, когато от предния ден носехме цветя и правехме венци за увиване на портретите на Отец Паисий, Софроний Врачански, Иларион Макариополски, Левски, Ботев, Раковски, Каравелов и така украсявахме класните стаи и коридорите на училището. На самия 1 ноември всички ученици, водени от носещите тези портрети, обикаляхме улиците и пеехме „Вятър ечи, балкан стене”, „Боят настана” и други възрожденски песни, а на всяка къща и дюкян се вееше нашият трибагреник. После в училището лично директорът ни черпеше с бонбони.
Тази година за 14-и път БТС, Община Пловдив и туристическото дружество „Шипка” бяха организирали национално честване на празника, в което отново участва и самоковският състав.
Тържеството се проведе по традиция във Военния клуб. Нашите хористи, известни на пловдивската публика, бяха посрещнати и изпратени с бурни аплодисменти. Организаторите наградиха групата ни със стенен часовник, а диригента – със специално изработен инкрустиран чаен комплект.

Борис Стрински

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*