Украинец спечели ралито, атракция по улиците на Самоков /снимки/

Победителят Александър Салюк

Украинецът Александър Салюк /състезаващ се под флага на Казахстан, от името на ”Астана”/ с „Шкода Фабиа S2000”, водач в класирането за Европейската купа, спечели 44-ото рали „България”. Авторитетната традиционна надпревара се състоя от 5 до 7 юли /петък, събота и неделя/ в Самоков, Боровец и региона, включително – за първи път, по улиците на града ни.
Украинецът изоставаше на 4,6 сек. след първите три етапа от втория състезателен ден, но в крайна сметка успя да задмине 7-кратния републикански първенец и двукратен победител в ралито Димитър Илиев /”Виваком рали тим”, също с „Шкода Фабиа S2000”/, като го изпревари с 14,2 сек.
Трети в крайното класиране завърши победителят в ралито през 2008 г. Крум Дончев /”Глобул рали тим”/ с „Пежо 207 S2000”.
Илиев бе неудържим след скоростните отсечки в събота, но в неделя сутринта не издържа на напрежението.
В етап „Бели Искър 1” най-бърз бе известният италианец Лука Бети /с „Форд Фиеста S2000”/, следван от Илиев. В следващата отсечка обаче – „Боровец – Радуил 1”, Салюк даде най-добро време и съкрати разликата. Украинецът продължи да атакува, в етапа „Гуцал” отново бе надостижим, изпревари Илиев и излезе първи.
Състезанието в събота завърши със скандал, след като организаторите решиха да отменят последния етап – “Белмекен 2”, заради силен дъжд и градушка. Етапът бе спечелен от Игнат Исаев с „Мицубиши Лансер Ево 9”. Единствени Исаев и Салюк завършиха отсечката в състезателно темпо. След решението на съдиите обаче всички участници в състезанието получиха времето на победителя Исаев. Това предизвика гнева и неодобрението не само на Салюк и Исаев, но и на Дончев и други пилоти.
В крайна сметка обаче до сериозни последствия и размествания не се стигна.
Ето и мненията на най-добрите на пресконференцията на 7 юли, след приключването на тридневната надпревара.
Александър Салюк: „Много сме щастливи, че спечелихме това състезание… Битката беше много тежка, защото българските пилоти също бяха много бързи. Като цяло ралито ми хареса. Това се отнася за всички скоростни отсечки. Оттеглям думите си от събота, когато казах, че повече никога няма да карам в България. Очаквам да се завърна тук и отново да участвам в толкова вълнуващо рали.”
Димитър Илиев: „Проблемите ни започнаха още сутринта, когато сбъркахме с избора на гуми. След това обаче се появи проблем, който нямаше как да отстраним. В последните два етапа колата работеше на три цилиндъра. Предстои да разберем защо стана така. В крайна сметка обаче гледаме напред.”
Крум Дончев: „Искам да благодаря на целия ни екип, който се справи отлично по време на това състезание. Още в събота допуснахме грешка с избора на гуми и това се отрази на класирането ни. В неделя сутринта също заложихме на по-меки гуми и това се оказа неправилно решение. Разликата от лидерите вече бе доста голяма и нямаше как да наваксаме. Надявам се, че следващия път ще се представим по-добре.”
Победителите бяха наградени в неделния следобед при дъждовно време от кмета Владимир Георгиев.
Първият ден на ралито – 5 юли, петък, се превърна в своеобразен празник за града ни. На централния площад „Захарий Зограф” много жители и гости на града ни се снимаха с пилотите и техните автомобили, както и с красивите миски, които бяха неотлъчно до състезателите по време на официалното откриване.
Мажоретки тържествено изнесоха знамената на Българската федерация по автомобилен спорт, на Международната автомобилна федерация и на Самоков – града-домакин. 21-годишната блондинка Вероника Стефанова бе коронясана за талисман на ралито. Красивото момиче спечели убедително проведения преди това кастинг и гласуването във фейсбук. Развълнуваната девойка благодари на български и английски и обеща да работи за популяризирането на автомобилния спорт у нас.
Символичният старт бе даден от зам.-министъра на спорта Йордан Йовчев, председателя на Българската федерация по автомобилен спорт Радослав Козлеков и почетния председател на федерацията, наш съгражданин и почетен гражданин на Самоков Георги Янакиев. Участниците в надпреварата бяха приветствани и от кмета Георгиев.
Общо 19 отбора завършиха първия етап в петък вечер. Скоростната отсечка по улиците на града ни – от болницата през кв. „Самоково” до кръговото кръстовище пред стадиона, спечели Лука Бети, следван от Александър Салюк, Крум Дончев и Димитър Илиев.
Още час преди старта многобройни зрители бяха заели места по дължината на трасето. Мнозина снимаха и правеха видеоклипове от високите етажи на жилищните блокове в “Самоково”. Много хора – лекуващи се и персонал, гледаха и от болницата.
В ралито участва и изцяло дамски състав – сръбският тандем Йована Йованович /24 г./ и Наташа Тонгус /23 г./. Стана ясно, че двете млади жени са взели участие и в неотдавнашното рали „Хеброс”.
Състезателят Владимир Сиврийски пък беше сложил специален плакат на колата си в памет на дупнишкия талант в мотокроса Добромир Добрев, загинал преди по-малко от два месеца по време на състезание в Румъния.

Екип на „Приятел”

Вероника Стефанова – талисманът на надпреварата
Красиви мажоретки изнесоха знамената на федерациите и на Самоков
Зам.-министър Йордан Йовчев даде старта

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*