Ученици се поклониха пред подвига на летеца Списаревски

Ученици от 8-б клас, специалност „Системно програмиране”, с преподавателки Ива Карагьозова и Емилия Айтова от ПТГ „Никола Вапцаров”, участваха на 17 декември в среща във Военния клуб /ДНА/, посветена на 71-ата годишнина от героичната гибел на летеца поручик Димитър Списаревски.
Главният специалист Елена Гълъбова запозна гостите на дома с живота и делото на героя от Втората световна война. Летецът-изтребител Димитър Светозаров Списаревски загива при боен полет, след като сваля над Пасарел тежък американски бомбардировач чрез въздушен таран по време на бомбардировките над София на 20 декември 1943 г. Посмъртно поручик Списаревски е произведен в чин капитан през 1944 г. и в чин полковник през 2009 г. Награден е посмъртно и с „Кръст за храброст”.
Ще останат паметни думите на героя: „Аз съм се венчал за България. Не ни трябват никакви чужденци. Нито хитлеристи, нито фашисти. Ние сме българи и трябва да браним всичко българско. Името на България трябва да стои най-високо и да свети като слънце в сърцето ни.”
След боя американският лейтенант Джон Маклендън споделя: „Шест минути преди да бъда свален, станах свидетел на нещо нечувано и страшно… Летящият като вихър български изтребител се отдалечи от поразената вече и падаща към земята наша „летяща крепост” и хвърляйки се с цяла мощност към друга, се стовари върху нея, отсече опашката й и „крепостта” се разруши като голям дъб, ударен от мълния… Наистина, страшна смърт дори и за най-смелия пилот.”
Подофицер Робърт Хенри Ренър пък, единственият оцелял от екипажа на сваления с таран бомбардировач, по-късно моли да се види с майката на Списаревски, за да й предаде своите лични медали и ордени в знак на дълбоко уважение пред подвига и родолюбието на нейния син.

Евгения Попова

Елена Гълъбова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*