Ученици спечелиха проект и засадиха 100 дръвчета

ОУ „Св. св. Кирил и Методий” спечели 100 фиданки – 67 от черен бор и 33 от явор, от играта с награди „100 на 100 добро”, организирана и управлявана от фондация „77”, чиято цел е засаждане на 1,1 млн. нови дървета в България с дейното участие на колкото се може повече млади хора. До този момент в страната са засадени над 95 хил. фиданки.
В присъствието на директора Георги Панев и гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт” в Общината Жулияна Костова на 28 април ученици засадиха една част от предоставените дръвчета покрай оградата откъм улица „Кирил и Методий” и в източната част на двора на училището. Младежите бяха подпомогнати от специалисти от Държавното горско стопанство начело с директора инж. Александър Кроснев, които осигуриха техника за копаене на дупките, и от Чавдар Йорданов, осигурил пък летвите, за които да се захванат фиданките.
Тъй като тревното пространство в двора на учебното заведение е ограничено, от ръководството са решили да предоставят фиданки и на ЦДГ „Детелина”, чиято директорка Илка Динева присъства на залесяването в „Св. св. Кирил и Методий”, на ОДЗ „Звънче” и на ПТГ „Никола Вапцаров”, за които знаят, че също засаждат дръвчета, и са убедени, че ще се грижат добре за тях.
„Всяка година през пролетта засаждаме фиданки в двора и се грижим за тях, почистваме Туристическата градина и Лаго, а миналата година организирахме акция за почистване на екопътеката над Бели Искър”, споделиха от училището по време на залесяването. Наистина част от дърветата биват унищожавани, но фактът, че има и оцелели фиданки, дава надежда и кара ученици и учители да не се отказват. Затова и решили да участват в играта ”100 на 100 добро”.
Публикували снимка на сайта на фондацията, с която показват, че засаждат дръвчета в училището, разказали за своята природолюбителска дейност и призовали всички ученици, родители и приятели да гласуват за тях. Така успели да се наредят сред стоте училища, които печелят 100 фиданки.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*