Ученички подеха акция за подпомагане на изпаднало в беда семейство

Габриела Войнова и Любомира Вукова

Две самоковски момичета – Габриела Войнова и Любомира Вукова – показаха на обществеността ни, че човечността и съпричастието не са на изчезване. Добрите приятелки организираха благотворителна кампания в помощ на самотния баща Евгени Стефанов от с. Деляновци, Свищовско, който отглежда двете си деца с… 80 лв. на месец. Разбрали за него от репортаж в националния ефир.
„Преди да тръгна на училище пуснах предаването „Тази сутрин” по бТВ, където показаха тежкото ежедневие на семейство Стефанови. Натъжих се и реших да не излизам никъде за известно време, за да събера пари и да помогна”, сподели с наш репортер Габриела.
Малко по-късно тя разказала трогателната история на най-добрата си приятелка Любомира. Двете са ученички в 11 клас на ПГ „Константин Фотинов”.
„Трогнах се от тежката съдба на семейството. Помислих, че благородното дело ще има по-голям успех, ако в него се въвлекат повече хора. Затова решихме с Габи да сложим кутия за дарения в сградата на училището”, разказа за спонтанното организиране на акцията г-ца Вукова.
Донякъде неочаквано за двете млади дами при тях се стичат много ученици, учители и гости на гимназията, които оставят своята лепта. Не са малко и оставените дрехи и обувки. „Направи ни впечатление, че дрехите не са стари и изпокъсани, а добре поддържани, изгладени и спретнати. Научихме, че подобна кампания се води и в други градове, но едва ли не хората си чистят старите вещи от гардероба. При нас не е така”, удовлетворени бяха девойките.
Интересно наблюдение имат те и по отношение на дарителите – както заявиха, по-малките ученици са се трогнали най-много.
„Много се радваме, че идеята ни среща подобна подкрепа, включително и във фейсбук и интернет. Мислехме, че ще има негативни реакции и че хората ще кажат: „Направете акция за някой самоковец”. За щастие съгражданите ни протегнаха ръце за доброто и с общи усилия се надяваме да бъдем полезни на семейство Стефанови”, ентусиазирани бяха Габриела и Любомира.
Кутията за дарения бе изнесена и на централния площад „Захарий Зограф”, пред Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. В четвъртък, на 6 февруари пък, от 18 ч. в читалище-паметник „Отец Паисий” ще се състои и благотворителен концерт в подкрепа на начинанието. След него организаторите ще обявят колко пари са събрани по време на кампанията. Стана ясно, че младежите са се свързали с куриерската фирма „Еконт”, откъдето са обещали пълно съдействие за доставката на даренията.

х х х

Евгени Стефанов отглежда сам двете си момчета Ангел /8 г./ и Светослав /12 г./. Разделил се със съпругата си Галина преди време. От нея има още две деца, които живеят с майка си. Семейство Стефанови живее в стара 80-годишна къща, която не е ремонтирана от построяването си. По сградата има пукнатини, а при по-силен валеж от тавана тече вода. В къщата нямат почти никакви удобства. Въпреки тежките условия на живот и двете деца посещават училище.

Делян Василев

Снимка: www.borbabg.com

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*