Учени от Англия и Русия участваха в Царшишмановите дни

В града ни от 7 до 9 октомври се състояха Петите юбилейни Царшишманови дни. По време на този традиционен форум се проведоха научен симпозиум с международно участие “Етнология на общуването” и шестият сезон на фестивала за филм и фотография “Балканска културна филмотека”.
Форумът бе открит от Пепа Георгиева, главен експерт “Култура” в Общината, която приветства участниците.
От името на организаторите Росен Малчев, главен секретар на асоциация “Онгъл”, благодари на общинската управа за гостоприемството и за финансовата подкрепа на изявата.
Секретарят на асоциацията Константин Рангочев пък дари богата папка с 1271 етноложки материали на археолога към Историческия музей в Самоков Веселин Хаджиангелов, който благодари за дарението и добави, че материалите могат да се ползват от всички желаещи.
Сред присъстващите на откриването бяха културни и обществени деятели, граждани, студенти, ученици.
През трите дни на деловата работа бяха представени десетки научни доклади, съобщения и филми от научни работници от университети, институти, музеи и др. Участие в симпозиума взеха и учени от Великобритания, Русия, Македония и Гърция.
Бяха връчени награди на името на големия учен проф. Тодор Ив. Живков – на доц. д-р Тодор Моллов от великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, и на името на Бойка Добрева за млад изследовател – на Анна Илиева от СУ “Св. Климент Охридски”.
Като най-добър етнографски филм бе награден “Джамал от Кошов” – съвместна продукция на “Арена медия” и Регионалния исторически музей в Русе с консултанти доц. д-р Николай Ненов, директор на музея, и Десислава Димитрова, музейна уредничка.
Форумът бе посветен на 150-годишнината на самоковския храм “Св. Никола”, на 150-годишнината от рождението на ген. Тодор Кантарджиев, известен и с историческите си и краеведски изследвания, и на 20-годишния юбилей на асоциация “Онгъл”. Популярните есенни четения на “Онгъл” в края на 90-те години и началото на новия век бяха предшественикът на днешния голям научен форум.
Организатори на дните бяха Общината, Историческият музей в града ни, Съветът за чуждестранна българистика при БАН, “Екип 123” ЕООД и импресарско-издателска къща “Род”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*