Училището в Говедарци ще се ремонтира

Договор за текущ ремонт – саниране и частична подмяна на дограмата на ОУ „Димчо Дебелянов” в Говедарци, подписаха на 26 май кметът Владимир Георгиев и Пламен Атанасов от името на спечелилия обществената поръчка консорциум „Техноком”. На ремонт подлежат и атрактивната часовникова кула към училището, както и щъркеловото гнездо – първото в най-голямото село в Самоковско.
Общата стойност на ремонтните дейности възлиза на 259 367 лв. с ДДС. 33 % от средствата ще бъдат осигурени по проект „Красива България”, а останалите две трети – от Община Самоков.
Предвижда се поставяне на топлоизолация и ремонт на фасадата на сградата с цел да се подобри енергийната й ефективност. По правилника на „Красива България” фирмата-изпълнител ще наеме и 12 безработни, преминали обучение за съответните строително-монтажни дейности. Ремонтът трябва да бъде завършен в рамките на 4 месеца.
„Имаме опит в реализацията на подобни проекти, работили сме включително и с Община Самоков. Уверявам ви, че ще положим всички усилия да свършим работата качествено и в срок”, заяви при подписването на договора П. Атанасов.
Известно е, че консорциум „Техноком” работи по ремонтите на обществената трапезария в бившия ресторант „Кутна хора” в кв. „Възраждане” и на училищата „Неофит Рилски” и „Станислав Доспевски”.
„С реализирането на този проект вървим успешно към подобряване на цялостната образователна структура не само в града, но и в общината. Както знаете, всяка година кандидатстваме по проекта на социалното министерство „Красива България”, а най-хубавото е, че нашите проекти са одобрявани. Все пак да не подценяваме и ангажираността на Общината, която поема 67 % от необходимата за ремонта сума”, подчерта кметът Георгиев.
Той обясни, че след осъществяването на проекта ще бъдат икономисани средства за отопление в най-високо разположеното село в региона. В момента пък зданието изцяло се отоплява на газ, което също води до сериозни икономии. Георгиев добави, че в близко бъдеще предстои саниране на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” и изграждане на физкултурен салон в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
„Благодаря за съдействието на ръководството на Общината. Целта пред нас е училището ни да се запази максимално дълго във времето, тъй като то обслужва не само децата от Говедарци, а и от целия регион на Искровете – Маджаре, Мала църква и Бели Искър”, коментира кметът на Говедарци Георги Шуманов. Той изрази удовлетворение, че по проекта ще бъдат наети и безработни от Говедарци.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*