Фестивал на старата градска песен ще има в Самоков

Група “Лунни лъчи”. Кметът Владимир Георгиев приветства посетителите.

Председателят на читалище-паметник “Отец Паисий” Стоян Пашов съобщи, че в началото на октомври в Самоков ще се състои Първи национален фестивал на старата градска песен.
На 17 август в читалището пък концерт на стари градски песни изнесоха вокално-инструменталният състав “Лунни лъчи” и група “Септима”. Вечерта бе част от проявите за празника на Самоков. Своеобразна емблема на концерта стана песен на самоковския автор Милчо Захариев, в която се казва: “Във топлата планинска пазва /градец прекрасен зеленей, /легенди Рила му разказва /и песни Искъра му пей…”
“Вие сте крепители на народните традиции, носители на много награди и отличия. Старата градска песен е част от историята. Тя е като фолклора и вечна като любовта”, каза при откриването на чудесната вечер кметът Владимир Георгиев.
И се понесоха прекрасни мелодии и думи, които галеха нежно слуха, докосваха с обич сърцата и душите. Ирина Атанасова и Благовест Ангелов ни пренесоха в миналото, пеейки за любовта, за тъгата по отминалата младост, за онова прекрасно звездно цвете – еделвайса, за красивата малка сеньорита, за прелестта на есента, за лунните лъчи, които превръщат и най-черната нощ в красиво изживяване. Акомпанираха им тихо и вълнуващо Цветан Ангелов –ръководител на състава, Стоян Пашов и Георги Чапкънски с мандолини и Георги Машов – с акордеон. Благовест се изяви и с тромпет, а заедно с Ирина и танцуваха на сцената.

Състав “Септима”

Вокалистките от “Септима” с ръководител Михаил Янков и китарист Александър Дамянов пък припомниха на присъстващите старата любов, влюбената хармоника, стария фокстрот, красивия нежен лотос.
И двата състава бяха сърдечно аплодирани от публиката.
Водеща на вечерта беше Ралица Стоянова.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*