Хижарското семейство Зашеви се обърна към здравословното хранене и отвори био магазин

Големите планинари и дългогодишни стопани на една от най-емблематичните хижи в Рила – „Заврачица” – Христина и Пламен Зашеви, приеха ново предизвикателство. Природолюбителите се оказаха и радетели за здравословно хранене и откриха в навечерието на новата 2018 г. магазин за био продукти. Обектът се намира на пресечката-тупик на ул. „Македония” между пазара и ул. „Абаджийска” /под магазин „Сюрприз”/.
„Няма конкретен повод да се обърнем към здравословното хранене, а по-скоро нещата станаха, така да се каже, с натрупване на информация. Все повече хора се интересуват с какво се хранят и каква е ползата за организма от съответната храна. Като разговаряхме с туристите, които са ни били гости на хижата, установихме, че имаме доста вредни навици, натрупани с времето. Така започнахме да опитваме нови неща и видяхме, че има ефект”, споделят начинаещите търговци, които започват все по-сериозно да се интересуват от положителния ефект върху човешкия организъм на различните храни.
Двамата добавят, че всяка пролет си садят различни култури в градината и знаят, че и досега поне плодовете и зеленчуците им са били 100 % чисти. „Много наши приятели, които имат възможност – лекари, компютърни специалисти, икономисти и други, правят същото. Някои дори напуснаха големия град, за да могат да си произвеждат зеленчуци и да живеят по-близо до природата”, свидетелстват сем. Зашеви.
Христина например вече е забелязала от опит, че когато се залага на сурови ядки, семена, плодове и зеленчуци вместо на храни с консерванти, човек чувства по-голяма енергия. „Не откривам топлата вода, защото преди мен това е констатирано от много специалисти по хранене и диететика. Моите наблюдения само потвърждават този факт, тъй като и аз се чувствам по-добре”, разкрива Зашева. Именно нея може да засечете по-често в магазина и да обмените знания и информация. „Радвам се, когато идват посетители за трети или четвърти път. Приятно е да се срещаш с млади хора, които са се обърнали към такъв начин на живот и които имат информация за някои неща дори повече теб. Така си помагаме взаимно”, откровена е Христина.
Разговорът ни стига до цените на предлаганите от магазин „Здраве” продукти – колкото и да искаме няма как да подминем тази тема, тъй като, за съжаление, не всеки е способен да си позволи най-качествените и скъпи продукти на пазара.
„Стремим се да откриваме малки фирми, които предлагат чиста продукция на разумни цени. В крайна сметка здравето ни е в нашите ръце и сами правим избора какво да дадем на организма си, за да бъдем здрави и енергични. Вече има предостатъчна информация в пресата – остава сами да преценим какво да изберем”, мъдро заключават Пламен и Хриси. И съветват – не е нужно да сме крайни, нека да бъдем умерени и да намираме повече време за разходки сред природата.
В магазин „Здраве” може да намерите всички видове тахани, сурови ядки и семена, студено пресовани масла, безглутенови брашна, брашна, произведени съгласно Българския държавен стандарт, вегетариански пастети и шоколад, мед, сладка, сушени плодове, хранителни добавки.
Повече информация за тези и други хранителни продукти може да получите на място в магазина от понеделник до петък между 10 и 18 ч. и в събота от 10 до 14 ч.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*