Хиляди туристи от Балканите и по-далеч се стекоха на Празника на Рила

Около 3000 души не се уплашиха от прогнозираното от синоптиците лошо време и се събраха край хижа „Мусала” в събота и неделя, на 3 и 4 август, по случай традиционния Празник на Рила. Всъщност климатичните условия не бяха толкова неблагоприятни, както ги описваха, и повечето планинари успяха да изкачат най-високия връх на Балканите – Мусала /2925 м н. в./.
Наред с българите особено масово бе присъствието на сърби, както и на туристи от Русия, Македония, Гърция, Босна и Херцеговина, Черна гора, Румъния, дори и от по-далечни страни като Германия, Великобритания, Италия…
26 палатки бяха опънати в събота около най-долните Мусаленски езера в близост до едноименна хижа, а техните обитатели, както и планинари, пренощували в самата хижа, до късно вечерта пяха родолюбиви песни край огъня и се любуваха на звездното небе.
В неделя, на 3 август, бе изнесена и художествена програма. Сред уникалния природен ансамбъл глас извиха представители на хора на туристите-ветерани към дружество „Рилски турист” с диригент доайенът на туристическата песен и най-възрастен участник в тазгодишния празник 85-годишният Борис Стрински. Те поздравиха приятелите на Рила с едноименна песен по текст и музика именно на бай Боре.

С голям ентусиазъм гостите на празника посрещнаха и изпълненията на химна на Българския туристически съюз „Балкани, вдигайте се”, песента „Мусала” по текст на Димитър Явричев и музика на Б. Стрински, както и „Туристически поздрав за България” и „Планинска пътека” /по текст на Пеньо Кадънков и музика на Стрински/.
Малката певица Маргаритка Бочева също поздрави присъстващите. Ангелският й глас очарова всички.

„Нека топлината на Рила да ви топли в забързаното ежедневие”, пожела на смелчаците от името на организаторите на празника Марияна Илиева, председателка на „Р. турист”. Тя цитира и стихове на известния старозагорски поет Пеньо Кадънков:
„Налегне ли тъга в душата,
отивай бързо в планината.
Там, в рая дивен, богат и свиден,
ще се почувстваш млад и силен”…
Последваха забавни и възпитателни игри, в които се включиха много младежи и любители на спорта и планината. Като най-добра в ориентирането се показа Бетани Чешмеджиева, дошла при роднини в Самоков за лятото от Англия. Добра ориентация и бегово време показаха още Велислава Вълева и Виктория Иванова.

Бетани Чешмеджиева се радва на наградата си за първото място в състезанията по ориентиране – книгата „Туристите разказват”, на фона на величествения връх Дено /2790 м н. в./

За най-добра рисунка пък бе отличен 16-годишният Джеймс Чешмеджиев. Конкуренцията тук бе голяма, тъй като общо 16 деца и една млада майка се впуснаха да пресъздадат с четка и бои красотата на околната рилска прелест.
Голям интерес предизвикаха дърпането и скачането на въже, както и туристическата щафета. Участниците в игрите и пленера бяха наградени с туристически книги, значки, сладкиши…
Специална награда за най-малка палатка пък заслужи Венци Недялков, дългогодишен планински спасител и служител в метеорологичната станция на вр. Мусала.

Венци Недялков

Най-малкият участник в празника бе едва едногодишната самоковка Евелина Симитчийска.
Изгладнели и уморени след пешеходните преходи, част от гостите на Рила се подкрепиха с живителни храни и напитки в хижа „Мусала”. Там чаят и вафлата са по 1 лв., кафето – 2 лв., бобът, лещата, топлият шоколад и колата – по 3 лв., бирата – 4 лв. и пр. Желаещите пък да пренощуват в топлата и уютна дървена постройка трябваше да се разделят с по 15 лв.
На празника присъстваха туристи от цялата страна – от Силистра, Варна, Пловдив, Враца, Етрополе, Казанлък, София, Долна баня, Костенец…
Програмата бе подготвена от дружество „Рилски турист” и читалище „Младост”.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*