Хотелиери и ресторантьори протестираха в София, блокираха Орлов мост

С искане за намаляване на ДДС протестираха в сряда, на 29 януари, в София хиляди хотелиери, ресторантьори и търговски работници от цялата страна. Сред тях бяха и представители на бранша от Самоков и района.
Независимо, че правителството оттегли спорната Наредба Н-18 след преговори късно вечерта на 28 януари и организаторите решиха да отменят планирания предварително протест, на следващия ден имаше масова протестна акция на недоволните, при която се стигна до сблъсъци с полицията пред Народното събрание. По-късно демонстриращите се преместиха пред Министерския съвет, а сетне блокираха възловото кръстовище на Орлов мост и при СУ „Св.”Климент Охридски”.
Според финансовото министерство целта на наредбата е да се изсветли част от бизнеса. Според протестиращите обаче целта в края на краищата е да се нанесе удар на малкия и средния бизнес с изисквания, които усложняват прекомерно и незаконно работата с касовите апарати, отнемат много време и при всички случаи ще доведат до увеличение на цените, спад на оборота и полза само за големите търговски вериги.
В малкия и средния бизнес са заети основната част от работещите в сферите на хотелиерството и ресторантьорството и ударът по тях би засегнал много хиляди семейства, а освен това ще бъде почувстван и от самите потребители.
Влизането в сила на наредбата /това трябваше да стане от 31 януари/ бе отложено на 28 януари с 6 месеца, като през първите три от тях съвместно ще работят експерти от НАП и от съответните организации, за да се стигне до приемлв компромисен вариант. 
Междувременно протестиращите се обявяват и срещу разпоредбите в наредбата, според които търговски обекти ще бъдат запечатвани от НАП още преди да е изрично доказана някаква вина от страна на търговеца.
Настоява се още за обсъждане на възможностите за въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за храните и в сферата на общественото хранене и развлеченията от 5 %, каквато практика има в Европейския съюз.
 „Ние не искаме да прикриваме обороти и да не плащаме данъци, но настояваме за нормални изисквания и условия за работа”, обобщиха търговски работници.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*