Храмов празник на Бельова църква

Снимка: архив

Десетки самоковци излязоха на 8 септември извън града, за да присъстват на тържествената света литургия в старинния храм “Рождество на Пресвета Богородица” /Бельова черква/.
Службата бе извършена от свещениците Емил Бухалов и Любомир Годиняков. Участва и дамският хор при църквата “Св. Никола” с диригент Даниела Георгиева.
Спомнихме си за родолюбието на съграждани, които през 1867-1869 г. откриват заринатата преди черквичка /която е била “още от болгарско време” – както пише Константин Фотинов/. Тогава, през 1869 г., тя е преизписана от Никола Ив.Образописов, сина на Захари Зограф – Христаки и дупничанина Димитър Христов. Между библейските сюжети тук виждаме и много от прославилите се български светии, като покровителя на народа ни Св. Йоан Рилски Чудотворец и др., упоменати в “История славяноболгарская” на св. преп. Паисий Хилендарски.
По време на освещаването на църквата – 1869 г., участва и архимандрит Хрисант Дойчинов, който 20 години преди това е бил игумен на манастир край Киев.
Още при първата служба певец на български език е бил Стоян Пешов. Той пее в храма до 1894 г. Престоя си тук използва за написване на най-подробната “История на Бельова църква”, завършена изцяло през 1915 г. Ръкописът на този капитален труд /от близо 500 страници/ днес се съхранява в Историческия музей в Самоков.
По време на литургията отново чухме ангелския глас на нашата съгражданка Росица Тренкова, която е внучка на Стоян Пешов /по майчина линия/.
След литургията пък бе направено литийно шествие до аязмото, където бе отслужен водосвет за здраве и успехи на всички самоковци.

Георги Д. Михайлов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*