Храм „Въведение Богородично” чества 180-годишен юбилей

През тази година се навършват 180 години от освещаването на Долномахаленската църква „Въведение Богородично”.
Черквата е построена вероятно на мястото на малък храм от 16 в., когато градът ни става център на Самоковска епархия. Съществуват доказателства, че тук е имало аязмо с лековита вода и метох. През 1720 г. църквата е обновена без разрешение от турските власти. В 1833 г. е получено и официално разрешение – ферман, с точните размери на бъдещия храм. След построяването й църквата е осветена през 1835 г.
Самият строеж е финансиран от около 14 еснафски сдружения и отделни граждани. Много хора са полагали колективно труд при строителството.
Комплексът иконостасни икони е поръчан на Димитър Зограф. Тук обаче има икони и от други представители на първото поколение прочути майстори на Самоковската иконописна школа като Иван Николов Иконописец.
Църквата поддържала училище и библиотека от ръкописни и старопечатни книги. Наследник на училището към храма е днешното ОУ „Христо Максимов”. Камбанарията и на този храм е издигната след Освобождението.
Църквата е посветена на въведението на св. Богородица в Ерусалимския храм и посвещението й в служене на Бога. Над входната врата се намира стенопис на тази сцена.
Храмовият празник се отбелязва от православната ни църква на 21 ноември.
През 2008 г. църквата получи и статут на паметник на културата с национално значение.
Сега храмът е отворен всеки ден от 8,30 до 12,30 ч. и в него има всекидневно утринно богослужение. Света литургия пък се отслужва в неделни и празнични дни от 8 ч. В черквата служи свещ. Михаил Колев.

Александър Бонев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*