Христо Ахтаподов: „Бороборд“ сбъдва американската мечта в България”

През 2018 г. „Бороборд“ ще чества 10 години от създаването си, налагайки се вече като най-успешният сноуборд и скейт клуб в страната. През м. г. възпитаниците му взеха 5 от 8-те купи в България и много медали от вътрешния шампионат във всички възрастови групи. Двама състезатели спечелиха отличието „Спортист на годината“ на Самоков: през 2016-а – Валентин Миладинов, а през 2015-а – Петър Гьошарков. Треньорите им Константин Ахтаподов и Христо Ахтаподов станаха съответно № 2 и № 3 пък при наставниците.
„Спортен клуб „Бороборд“ е сбъднатата американска мечта в България. Живях 5 години във Вейл, Колорадо, и следвах специалност сноуборд в НСА „Васил Левски“. Натрупах опит като инструктор и треньор, и бях убеден, че трябва да основа клуб, който да обхваща спортовете сноуборд, скейт и сърф. През 2008 г. го направих, заедно с брат ми Константин и с Илиян Караджинов, който вече не е част от екипа ни. Започнахме с 4-5 деца на приятели от Самоков. Сега гордо мога да заявя, че сме най-успешният клуб в България и всяка година ставаме по-добри”, споделя съпредседателят на „Бороборд” Христо Ахтаподов, който освен това е и треньор, и състезател.
„Бороборд“ започва новия зимен сезон с 43 деца и младежи на възраст от 6 до 18 г. „От 2008 г. досега дадохме на Българската федерация по ски шест национални състезатели в дисциплините слоуп стайл и бордър крос. Печелим много титли и това са успехи не само за младите хора, но и за Самоков, за Боровец и за Рила“, изтъква Ахтаподов.
През лятото клубът откри новия скейтпарк в Крайречната зона в Самоков. Съоръжението е изградено от Общината по идея на клуба и там децата ще тренират през лятото, за да стават още по-добри през зимата. През горещите месеци и досега бъдещите шампиони не са спирали подготовката си. През тази година, след заниманията на морския лагер и в залата по лека атлетика, най-добрите са заминали на подготвителен лагер в Хинтертукс (Австрия). Момчетата и момичетата са прекарали 10 дни на сняг, като бързо са стигнали нивото си от миналата година, а най-малките са придобили и нови умения.
Най-вълнуващото изживяване в Австрия е била срещата с носителя на Малкия кристален глобус в паралелния слалом в сноуборда за сезон 2016/17 Радослав Янков. Той е поздравил малките състезатели, а те са му пожелали да спечели медал на Олимпийските игри в Пьонгчанг през февруари.
„Децата бяха много мотивирани, след като се оказаха на лагер заедно с № 1 в любимия си спорт. Готови са за новия сезон. Чакаме състезанията с нетърпение. Заедно с „Бороспорт“ ще организираме два големи старта: нощен „Биг еър“ на 17 февруари и „Бороборд джуниър“ на 9 март. Wild Boro Air ще събере най-добрите в тази дисциплина. За „Бороборд джуниър“ в Боровец ще дойдат повече от 70 деца между 6 и 15 години и ще мерят сили в три дисциплини – слалом, сноуборд крос и слоуп стайл. Очакваме и гости от Полша, Македония и Сърбия. Това е невероятен форум, който мотивира все повече деца от цялата страна. Благодарение на тях сноубордът в България върви напред и се надяваме да излъчи нови шампиони от ранга на Радо Янков”, добавя Ахтаподов.
И през предстоящата зима „Бороборд“ ще гони златните медали в сноуборда. Треньорите мечтаят малките състезатели да станат шампиони и успяват въпреки трудностите. През изминалия сезон Петър Гьошарков извоюва трето място в крайното класиране в надпреварата за Европейската купа в слоуп стайла. Симеон Митрев пък ще работи за шампионски постижения в Капрун, Австрия.
За да израстват състезателите на „Бороборд“ помагат фирма “Бороспорт” и фондация „Петър Попангелов и приятели“. Както и през предишните години, „Бороспорт“ е осигурил лифт карти и условия за тренировки в курорта, а фондацията предоставя средствата за треньорска заплата в клуба. И треньорите са убедени, че успехите на международната сцена ще стават все повече.

Росица Стойкова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*