Художникът Иван Шуманов участва в международен пленер в Сърбия

От 21 до 28 юли самоковският художник Иван Шуманов взе участие в международен пленер /”колония”/ в сръбския град Враня. Тази „колония” има вече 18-годишна история. В тазгодишното издание са участвали художници от Франция, Хърватия, Македония, България и Сърбия.
Домакин е бил Народният университет във Враня /финансирал и самия пленер/ с директор Гордана Димитриевич, а основен организатор – Весна Маринкович-Станкович.
Участниците са посетили местни културни забележителности, което им е дало и стимул, и идеи за творческа работа. Авторите са демонстрирали специфични техники и умения, разнообразни стилове. Обменен е бил ценен опит. Разисквани са проблеми, свързани с историята и днешния ден на изкуството.
По време на участието си в пленера Иван Шуманов е осъществил контакт с Българо–сръбския център във Враня. Там екип от десетина млади хора работел с ентусиазъм и реализирал интересни идеи. Директор на центъра е Дарко Аначков, по думите на Шуманов – способен и всеотдаен деятел, който се стреми да пази българското и да укрепва връзките между българи и сърби. Обсъдено е било творческото взаимодействие между самоковското читалище „Младост” и центъра във Враня.
Самият Шуманов е участвал досега в редица авторитетни международни и национални пленери и изложби в Италия, Мексико, Иран, Словакия, Хърватия, Сърбия, Косово, както и в България – София, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Разлог, Перник, Дупница, Сапарева баня, Самоков и др. Автор е и на седем самостоятелни изложби. С участието си в подобни изяви и установяваните контакти художникът се надява да допринесе за творческото израстване на младите  участници в ръководената от него Школа по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към читалище „Младост”.
„Благодаря на организаторите на колонията и на деятелите на Българо–сръбския център във Враня, като им желая здраве и безброй успешни инициативи! Желая и на младите художници от Самоков да имат такова отношение към изкуството, че да е възможно да се препитават с тази творческа дейност. Ако са постоянни и отговорни, ще могат да се предпазят от стереотипите и да осъществят мечтите си. Стремящият се към по-високи постижения творец рано или късно достига ново ниво и светът за него става по-обозрим, вълнуващ и желан”, заключи Иван Шуманов.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*