Художници от 8 страни се изявиха в Самоков

В предпразничните дни Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев” получи нов подарък – експонатите от откритата на 12 август изложба на участниците във Втория международен симпозиум по живопис и скулптура под надслов „Настоящето скрито в нас”.
Много почитатели на изобразителното изкуство присъстваха на откриването на изложбата, с която бе закрит и самият симпозиум. Тук бяха и всички участници: Бупат Дуди, Десислава Унгер, Иван Шуманов, Лупе Годой, Любомир Хнатович, Рада Якова, Радослав Генев, Радостина Доганова, Росица Трендафилова, Соня Вайс, София Хаджипапа, Фаек Расул, Юстина Варвас – художници от Индия, Кипър, Испания, Германия, Полша, Холандия, Австрия и България.
Радостина Доганова, ръководител на симпозиума, разказа за творческата дейност на всеки от участниците, за срещите и работата им с деца от Центъра за настаняване от семеен тип /за които бяха отредени специални албуми/, както и с обитатели на Дома за стари хора „Сем. д-р Калинкови”.
Всички композиции, гравюри, пейзажи, скулптури в изложбената зала са тематично свързани с нашия град и района – „Залез край Самоков”, „Откривайки красотата на Самоков”, „Самоковска мандала”, „Мусала”, „Огънят на мадана”, „Мадани”, „Падащ ангел”, „Планини”, „Между камъните”… Има и по-екзотични творби като „Заслонът на слона” – висящи сламени къщички. Оригинална видео инсталация, посветена на децата от Центъра за настаняване и на Девически манастир, също „грабна” очите и чувствата на присъстващите.
Р. Доганова благодари на Общината и на спонсорите – инж. Петър Георгиев и Светлана Атанасова, на директора на Центъра за настаняване Иванка Соколова и на колежката й от Дома за стари хора Виолетка Павлова, поименно посочи и много други хора, помогнали на творците.
Изказалите се художници изразиха признание за създадените условия за работа и за ползотворните си срещи с жители на града ни.
„Удовлетворен съм, че семинарът се провежда в Самоков и че самоковци са се докоснали до вашето творчество. Надявам се, че сте обикнали нашия град и ще провеждате и през следващите години своите симпозиуми тук”, каза кметът Владимир Георгиев и връчи грамота и медальон с герба на града ни на всеки участник.
От името на Общината бе даден коктейл в Доспевската къща, където работиха по време на симпозиума гостите.
Изложбата ще остане в галерията в продължение на един месец.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*