Честването на юбилея на парк „Рила” продължи в Самоков

Юбилейната програма за отбелязване на 25-годишнината на Националния парк „Рила” продължи на 29 септември в Посетителския информационен център в Самоков с представяне на „Ретроспекция на защитената територия“ и предпремиера на документалния филм „Национален парк „Рила” и зоната на вечните снегове“.
Във филма /създаден със съдействието на Радио-телевизионния център в Благоевград/ стана дума за историята и развитието на парка, за редките видове животни /глухар, кафява мечка, благороден елен, дива коза…/ и растения на защитената територия, за пожарите и грижите след тях, за борбата с бракониерството.
Сред „актьорите” бяха директорът на парка Красимир Андонов и служители от парковите участъци, сред които и мнозина от Самоковския район – Владимир Чапкънски, Лазар Арангелов, Наско Атанасов, Емил Богданов, Александър Терзийски, Димитър Димитров, Иван Еленчев, Иван Григоров, Николай Николов, Александър Благоев, Кирил Владимиров и др.
Изрично бе подчертана ролята на основателката и първи директор на парка Мими Праматарова, отишла си без време от този свят.
Сред присъстващите на честването бе и директорът на парка Кр. Андонов.
Както вече „Приятел” писа, юбилеят бе почетен и предишния ден – на 28 септември, в комплекса Мальовица с участието на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, кмета на Самоковска община Владимир Георгиев, ръководители на неправителствени организации и др.
Празничните прояви на Мальовица и в Самоков бяха част от поредицата събития по повод юбилея под мотото „25 години Национален парк „Рила” – 25 години предизвикателство за идните поколения“.
Парк „Рила” е създаден през февруари 1992 г.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*