Чествахме 71 години от края на Втората световна война

71-годишнината от края на Втората световна война бе отбелязана тържествено и в града ни на 9 май – Деня на победата над фашизма и Ден на Европа, пред паметните стели на Военния клуб /ДНА/.
„Краят на най-разрушителната война в историята на човечеството дава възможност за обединяване на държавите. Девети май символизира общия ни стремеж към единство, мир и просперитет”, заяви в словото си кметът Владимир Георгиев.
О. з. полк. Алексей Петков, зам.-председател на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, говори развълнувано за събитията по време на войната и за последствията от тях, за милионите жертви и почернени семейства. Водещата Зоя Станкова пък подчерта, че на този ден се чества „победата на справедливостта над неправдата”.
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите българи и самоковци в сраженията по фронтовете на тази безмилостна война.
Приятна изненада поднесе фанфарният оркестър с ръководител Даниела Георгиева към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, изпълнил „Ботев марш”. Малчуганите от танцов ансамбъл „Рила” внесоха свежест и очарование с народните си носии и с изиграното хоро. Прозвуча и химнът на Европа.
Вл. Георгиев и председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева поднесоха венец от името на Общината пред паметната стела на загиналите във Втората световна война самоковци. Венец от името на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва поднесоха председателят на съвета Димчо Петров и заместникът му Алексей Петков. Последваха ги много граждани, които се преклониха и оставиха цветя в памет на геройски загиналите наши съграждани.
На стража до самата стела пък бяха застанали ученици с гвардейски униформи от ПТГ „Никола Вапцаров”, чийто директор Георги Велев също бе сред присъстващите. Тук бяха още народният представител Радослав Стойчев, зам.-кметовете Васил Сайменов и Сия Шехтанова, общински съветници, членове на Руския клуб, общественици, ученици.
Всички заедно си пожелаха никога повече да няма война.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*