Чествахме 72 години от края на Втората световна война /СНИМКИ/

В знак на почит към ветераните от войните и към паметта на загиналите 72-годишнината от победата над хитлерофашизма през Втората световна война самоковци честваха на самия 9 май пред паметната стела на Военния клуб /ДНА/.
Сред множеството бяха народните представители Валентин Милушев и Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, заместник-кметовете Васил Сайменов, Люба Кленова и Сия Шехтанова, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, обществени деятели, запасни воини, ученици от ПТГ „Никола Вапцаров”, СУ „Отец Паисий”, НУ „Д-р Петър Берон”, ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”.
Празнично настроение създадоха изпълнението на Ботев марш от фанфарния оркестър с ръководител Даниела Георгиева при ОУ „Митр. Авкс. Велешки”, „Мила Родино”, встъпителните слова на водещата Ралица Стоянова, „Катюша” и „Смуглянка” на братовчедките Маргарита Бочева и Марина Бочева, танцът на детския състав „Рилска магия” с ръководител Стоян Димитров при читалище „Христо Ботев” в Говедарци.
„Втората световна война е най-големият военен сблъсък в световната история, който обхваща 61 страни и се води на територията на 40 от тях”, изтъкна в словото си кметът Георгиев. „В безумната касапница загубиха живота си и героите, чиито имена са изписани на паметната стела, пред чиято памет се прекланяме днес”, допълни градоначалникът.
О. з. полк. Алексей Петков, зам.-председател на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, приветства събралите се и изрази заволоството си, че сред тях са и толкова много млади хора, които, по думите му, „ще помнят и ще отдават почит на героите и занапред”.
Последва едноминутно мълчание в памет на загиналите във войната над сто воини от Самоков и района. На стелата бяха поднесени венци от името на Общината и на организацията на запасните воини, както и цветя от много граждани.

Евгения Попова

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1692604057436203

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*