“Чешки” рекордьор на Гинес направи фурор в Поповяне

На празника на дзивата и картофите в Поповяне освен безплатна храна и напитки се предлагаше и едно по-нестандартно изкуство. Атракция представляваше дървена кукла на име Ринго Стар. Чрез задвижване тя възпроизвеждаше различни движения, като удряше по няколко барабана. Зад нея стоеше собственикът й и сякаш за да се скрие още по-добре, носеше тъмни очила. Талантът му обаче не остана незабелязан. Какво бе учудването ми, когато разбрах, че Павел Харапов е следвал реставрация в Прага и е живял цели 32 години в Чехия. Връзката със самоковското село пък е майката на твореца, която е от Поповяне.
Ринго Стар е само едно от многобройните „деца” на художника. Творенията му обикалят света и както става обикновено с чедата, когато пораснат, и тези са се пръснали на най-различни места – в Холандия, Испания, та и чак в далечна Австралия. Дървеният барабанист пък се намира в Холивуд, където американски режисьор го е харесал за свой филм.
Около месец отнема, за да се вдъхне любов и живот на дървените човечета – кукли, които Павел нарича генетични структури.

Снимка: www.botevgrad.com

Интересно е, че майсторът е изработил и най-големия рисуващ Пинокио в света. С това произведение той дори влиза в „Рекордите на Гинес” през 2004 г. Този дървен Пинокио, висок повече от 2 метра и с тегло от 60 килограма, рисува портрети, натюрморти и други картини с помощта на педали и задвижващи се устройства. Изработен е от липа и има повече от 50 движещи се работни части – пръсти, очи, които се отварят и затварят, уста и, разбира се, нос, който, естествено, расте…
Дървените „артисти” пресъздават различни дейности от разнообразни области на живота. Чрез своите герои Харапов показва как се вади вода от кладенец, как зъболекар вади зъб, как кокошка снася яйца, как може да се запали клечка кибрит или да се отвори… парашут.
Това лято скулпторът е бил на морето, в Лозенец, с ръчно изработени десетина свои кукли.

Павел Харапов

От пет-шест години Павел Харапов живее в София /Драгалевци/ и то на улица, която носи името на самоковец – Захарий Зограф. Там творецът разполага със свое ателие и около 30 дървени кукли. Въпреки това не спира да пътува и да радва хорските очи и души. От октомври публика щели да му бъдат туристите на Канарските острови…

Яна Василева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*