Ще има ли Плански Боровец?

Снимка: Константин Тръпчев

„Последните ще станат първи!”
/От Библията/

Във в. „Стандарт” от 4 февруари 2014 г. /на стр. 7/ има заглавие: „Ски писта до морето с влек за 2 лв.”. В публикацията е описана дългата 250 м ски писта в м. Кошу баир до гр. Вълчи дол, Варненско.
Според кметицата Пенка Йорданова това е единствената ски писта между Карпатите и Стара планина /значи пистата не е в Стара планина, а на някое баирче с 200-300 м надморска височина/. Посещението било над 150 скиори дневно, т. е. с придружителите около 1000 души: „… Скиори, сноубордисти са депутати, студенти и млади семейства, които идват на пикник с децата си…”
Планината Плана в землището на Долни Окол има поне 10 стръмнини и била с надморска височина 1200–1300 м, по които могат да се направят подходящи ски писти с дължина по около 1,5 км.
От писмо № 14-00-161/05.11.2010 г. на бившия министър на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков е видно, че има 3 различни вида летни ски, които се практикуват върху различни трасета и се употребява специфична екипировка. Първият вид са изкуствените писти, при тях се използват същите принадлежности, както при снежните ски. Вторият вид са ските на трева, които представляват ролкови вериги с платформи за закрепване на ски обувките. Третият вид са ролкови ски, които се карат върху асфалтова или тревна настилка.
Великобритания е сред страните с най-много изградени изкуствени ски писти. Навсякъде по света в ски курортите се изграждат изкуствени настилки за максимално оползотворяване на съоръженията през безснежните месеци.
Хижа „Ястребец” е с 1000 м по-високо от многото височини в Плана, подходящи за снежни ски писти. Т. е. температурата на въздуха при хижа „Ястребец” би трябвало да е около 5 градуса по-ниска от тази на височините от по 1200–1300 м в Плана /на 100 м височина температурата се понижава с около 0,5 градуса/.
Трябва, ама не е. От изток зиме Самоковското поле и прилежащата му Плана планина са бричени от много студени източни ветрове, идващи от Черно море и степите зад него. По-старите самоковци си спомняме, че старите къщи в Самоков нямаха прозорци от изток именно поради този леден зимен източен вятър, тук наричан Кривеца, а във Верила и Дупнишко – Самоковеца.
Който зиме е давал караул в Самоков, знае за какъв студ става въпрос.
С две думи температурата на въздуха по планските баири и стръмнини не е по-ниска от тази на пистите „Ястребец”.
За валежите /снегът/. Изпарението от яз. „Искър” е огромно – това са около 40-50 кв. км водна площ с около 600 млн. куб. м вода. Затова валежите в Плана са повече, отколкото в Боровец и пистите над него. Един пряк път от ресторант „Златна рибка” /където Планската река се влива в р. Искър/ по билото на Плана ще направи пътя от София до там около 35 км. Разстоянието и цените имат значение. На първо време може да се направят 4-5 писти с влекове и хотелчета около тях.
За цените. Повечето самоковци не сме ходили на Боровец от 20 години. Има надценки по 1500 %. А с новия курорт ще има клиенти за всички и ресторанти за всички.
По р. Планщица могат да се изградят множество аква обекти на концесия – басейни за плуване, риболов, с венециански гондоли и италиански песни; зиме – за упражняване на кънки, хокей, подледен риболов и др.
Мръсотията, фекалните води няма да преминават величествено през центъра на Самоков /като единственото, което виждат самоковци от Боровец/, а ще се пречистват в пречиствателни станции в коритата на Планската река над ресторант „Златна рибка” и на р. Поркорица.
Впрочем евентуален нов курорт в Плана ще намали мръсотията от Боровец, 80 % от която сега преминава през централната част на Самоков и увеличава заболеваемостта и смъртността вероятно няколко пъти.
Около 80 % от отпадните води от Боровецките почивни станции и хотели изобщо не преминават през пречиствателната станция в м. Яйцето, тъй като се изливат в 20-30 други дерета, започвайки от почивната станция на „Рилски турист” в м. Шумнатица, хотелите и вилните селища в Широката планина /поляна/ и т. н., и т. н. Тези отпадни води се изливат без пречистване в р. Голема Луковица. В р. Малка Луковица пък отиват водите от т. нар. пречиствателна станция. Двете рекички се събират източно от бившето ДЗС, където е крайно време да се изгради сериозна пречиствателна станция.
Така че отпадните води от евентуален курорт в Плана задължително ще се пречистват в две пречиствателни станции и след това няма да се пият /както сега софиянци ги пият от яз. „Искър”/, а ще отиват в бент Панчарево, който и до сега се използва като източник единствено на промишлени води.
Стратегически инвеститор трябва да се търси, като се направи задание и се обяви конкурсна процедура за концесия или продажба на общински земи. Може да се ползва договорът на акционерно дружество „Юлен” с Община Банско.

инж. Л. Луков
Авторът е изпратил писмото си до Министерския съвет и Общинския съвет в Самоков. Приложил е и статията във в. „Стандарт”, карта на Плана планина и писмото на бившия министър Свилен Нейков.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*