Ще ни помогне ли някой?

Добронамерени и нахъсани, преди една година с много труд и тичане основахме пенсионерски клуб в Ярлово с около 70 члена. На учредяването присъстваха кметът на Самоков Владимир Георгиев и други представители на Общината, както и кметът на селото ни Васил Миленов. Обещана бе помощ на клуба и по-специално отпускане на половин щат за служител, който да се грижи за интериора, битовите придобивки и техниката, част от които са закупени със средства на спонсори – председателя на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България Благой Рагин, научната работничка Лазарина Герова.
Настояваме това обещание да се изпълни. Предлагаме още половината от субсидията, отпускана за певците към читалището в селото, да се насочи към фолклорна група „Ярловска китка”, както и да се провери дейността на читалището и на самата фолклорна група. Необходими са и средства – 300 лв., за официалната регистрация на клуба.
Всичко това предлагаме и на основание, че само за една година „Ярловска китка” заслужи над 20 грамоти за представянето си на различни фестивали. На фестивала „Нестия” в Паничище, който бе със състезателен характер и с участието на 90 състава от България и Македония, групата ни бе класирана на първо място и получи медал. С други отличия „Ярловска китка” бе наградена за представянето си на фестивала „Рила пее”, на фестивали в Говедарци, Бели Искър и пр.
Репертоарът на „Ярловска китка” е богат – над 50 автентични шопски песни, останали от нашите баби и дядовци. Акапелното ни солово и двугласно пеене се слуша с удоволствие и от чужденци.
Освен това пенсионерският клуб в селото ни развива и богата социална дейност.
За нови изяви на фолклорната група обаче са необходими средства, а пенсионерският клуб не разполага с пари. Дори ние петимата – автори на това писмо, сами се грижим за отоплението на клуба, за осветлението, обзавеждането, хигиената и пр. Но докога?
Ако ни се помогне, фолклорната група ще продължи да прославя Ярлово и Самоковския край, а пенсионерският клуб ще радва хората с уюта и дейността си. Ние не искаме да живеем за нас самите, а да радваме другите хора, да се чувстват те богати и горди, живеещи и друг живот – духовен.

Пенсионерски клуб – Ярлово
Иванка Кокалова – председател, Елена Любенова – секретар, Йорданка Манова, Мария Шаламанова, Михаил Белчев – членове
/Писмото поместваме с известни съкращения/

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*