Юбилей или още веднъж за моторите, Мусала и адреналина

Те са вече зрели мъже, но и сега с вълнение си спомнят своето приключение отпреди 20 години – през лятото на 1994 г. Тогава двамата братовчеди Бубо и Ваньо /алпиецът Любомир Попов и запаленият по офроуд Иван Попов/ искат да изживеят вълнуващи мигове с новия мотоциклет „Ямаха WR 200 R”, като изкачат с него… най-високия връх на Балканите.
Отдавна двамата /по това време на 27 и 26 години/ са имали желание да повторят подвига на „чичо Ники” /Николай Стоилов–Генерало/, стъпил за пръв път през август 1960 г. на Мусала с мотоциклет и разказвал им лично за това свое… пътешествие.
Екипирани и амбицирани, преди 20 лета Любомир и Иван потеглят към върха. Сменят се от време на време на кормилото, за да може свободният от управление да снима с голяма видеокамера.
Минават покрай хижа „Чакър войвода”, по пътеката за „Заврачица”, през Манчо, Близнаците и се изкачват успешно на Мусала от югоизток. Пътят им е познат от пеши преходи, но трудностите са много. Пътеката често наистина е козя, осеяна е с камъни. Но това не стряска младите ентусиасти. Всевъзможните препятствия правят само още по-сладка радостта от срещата с домакините на върха, от снимките при знака, отбелязващ 2925 м – крайната цел!
За слизането избират по-краткия, но по-опасен път, по който никой не е минавал – спускат се по улея на Маричините езера и покрай хижа „Марица” и Черната скала, през повечето време движейки се по тъмно, се прибират.
Луди глави! Но радостта наистина е голяма. И удовлетворението от постигнатото.
След това решават да споделят радостта и гордостта си с японската фирма, защото с произведения от нея мотоциклет са успели безаварийно да достигнат до най-високата точка на Югоизточна Европа. В отговор получават поздравление лично от шефа на компанията чрез годишното списание за световните постижения с марката „Ямаха”.
Цели две десетилетия са минали от тези дни. Но споменът е жив. Всяко поколение има своите първопроходци и пионери, които често с риск за здравето и дори за живота си показват и доказват възможностите на човешката психика, воля и сила, умение и издръжливост.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*