1000 причини да се гордеем, че сме българи, и 100, че сме самоковци…

Енциклопедията „1000 причини да се гордеем, че сме българи” бе представена на 26 февруари във Военния клуб /ДНА/ от ученици от ПТГ „Никола Вапцаров”. Тържеството бе открито с „Мила Родино”. Младежи в гвардейска униформа стояха на страж със знамената на България и на техникума.
Елена Гълъбова, гл. специалист в клуба, поясни, че фондация „Българска гордост” е създадена през 2005 г. в Стара Загора с цел да осъществява родолюбиви проекти и инициативи. Фондацията е и издател на луксозната енциклопедия. Книгата съдържа исторически факти, сведения за личности и забележителности, доколкото тяхното значение излиза извън границите на отечеството ни или представлява уникална ценност за света.
Елена Ранова, преподавателка в ПТГ „Н. Вапцаров”, поднесе емоционално въведение към темата, а ученичките Ванеса Арсова и Магдалена Маринкова четоха текстовете към прожектираните кадри от свои съученици. Така присъстващите добиха представа за забележителни събития от историята, изкуството, науката, занаятчийството, красотата, богатствата и райските кътчета на България, за постиженията ни в спорта.
„Само 50 са представените сега от 1000-те причини да се гордеем, че сме българи, но те са достатъчни, за да се добие представа, че и ние имаме свой дял в световната история, а и причина да се запознаем с останалите 950”, изтъкна директорът Георги Велев.
Той специално поздрави и групата ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, които присъстваха на срещата, и подари цвете на г-жа Гълъбова, като добави, че Военният клуб работи активно за възпитанието на младите хора в патриотизъм.
От името на техническата гимназия г-н Велев връчи на журналиста Тодор Попов почетен знак и грамота, с които той е удостоен от педагогическия съвет на учебното заведение за приноса си за възпитание на младите хора от общината в дух на родолюбие.
Почетният знак е учреден преди няколко години със съдействието на покойния вече бивш дългогодишен зам.-председател на Общинския съвет на ветераните от войните Денчо Денчев.
Т. Попов, сам възпитаник на техникума, благодари и допълни, че приема наградата като признание за труда на всички журналисти и сътрудници на самоковските медии, които работят за патриотичното възпитание на младежта и цялото население.
Г-н Велев съобщи още, че клуб „Роден край” в техническата гимназия е подел инициативата да се издаде сборник „100 причини да се гордеем, че сме самоковци”. Ученици раздадоха бланки на присъстващите, на които могат да се запишат предложения какви събития, личности и забележителности да се включат в сборника. Такива предложения могат да се направят и чрез в. „Приятел”.
Младите хора бяха сърдечно приветствани и от Виолета Николова, началник на сектор в изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело”.
Даден бе и коктейл.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*