Новини, Статии, коментари, Туризъм, Читателски

115 години дружество „Рилски турист”

Изминаха 115 години от онзи ден на 18 май 1902 г., когато ентусиазирани самоковци, връстници на моите деди, след призива на Алеко Константинов „Опознай Родината, за да я обикнеш”, основават в града ни туристическо дружество „Рилски турист”.
За първи председател е избран д-р Димитър Хаджистамов. Малко по-късно двамата с колегата му д-р Михаил Кокошков поставят началото на Туристическата градина, като дават собствени средства за облагородяване на мястото, засаждане на дървета и изграждане на заведението, станало известно в следващите години и десетилетия под името „Буфето”.
Д-р Кокошков е председател на дружеството в продължение на 15 години. Дълъг е списъкът на председателите на дружеството – Иван Велчев, Павел Францалиски, Димитър Кокошков, Велчо Велчев, Славчо Кьосев, Методи Лалов, Лука Захариев, Иван Жарков, Методи Паунов, Любомир Балабанов, Георги Стоянов, Йордан Стоянов и сега Марияна Илиева.
Изброявам тези имена, защото всички тези хора с любов към планинарството и туризма са заемали тази длъжност и всеки от тях е оставил следа в летописа на дружеството.
Тук трябва да отдадем заслуженото и на учителя Христо Велчев, който със своята първа детско-юношеска пътешественическа група под девиза „Четирите граници на Родината – това са четирите стени на моята класна стая” обхождаха Родината надлъж и на шир, като вдъхновяваха и туристически деятели и младежи от други градове в страната да следват техния пример.
През 60-те – 90-те години на миналия век почти във всички предприятия на града ни бяха създадени туристически секции, които развиваха активна дейност. Те участваха в провеждането на състезания на туристическа тематика „Здрави, силни, работоспособни”, организираха многобройни екскурзии в страната и в стопанисваните от дружество „Рилски турист” хижи.
Днес повече от когато и да било ни е необходим гражданският морал на туристическите деятели. В днешното време, когато се обезценяват човешките ценности, създадени от народа ни през вековете, когато изчезват човешките добродетели, юбилеят на туристическото дружество ни изправя лице в лице с родолюбието и чистия патриотизъм на всички слоеве на населението.
Дано в бъдеще не се забравят постиженията на туристите. Нека да опазваме родните хижи и да ги превърнем в истински домове на почит към тези, които са ги построили. Нека да работим така, че посетителите на хижите да се увеличат, да станат отново многобройни, както беше до 90-те години на миналия век.
Честит празник!

Димитър Михайлов
турист-ветеран

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*