Кухня, Новини, Образование

12 бъдещи ресторантьори държаха държавен изпит

Държавния изпит в Професионалната гимназия по туризъм по практика за професия ресторантьор се проведе на 4 и 5 юни. Издържалите изпита придобиват трета степен на професионална квалификация.
Изпитът протече в две части – теоретична и практическа. Теоретичната включваше разработка и презентация на проект, свързан с изучаваната специалност – за тържество, юбилей, сватба, детско парти и др. Учениците изготвят меню по оферта, калкулационна ведомост, организират приготвянето на ястията, спазват санитарно-хигиенните изисквания, аранжират помещението, комуникират на чужд език и накрая самоанализират грешките си.
Практическата част включваше приготвянето на две ястия по избор: от предястие супа, основно или десерт, като се приготвят определен брой порции в учебната кухня, спазва се времето за изпълнение, оформят се и се украсяват в подходящи съдове изделията и след това се сервират с подходящи напитки, съобразно правилата.
Оценяването ставаше по точкова система съобразно националната изпитна програма. От заявилите участие 17 ученици се явиха 12. Най-успешно се представи Георги Палакарчев.
Компетентното жури се състоеше от представител на гимназията и двама управители на хотели от Боровец.
И през двата дни бяха насърчавани добрите изяви на учениците и тяхната мотивация да продължат в бъдеще да упражняват изучаваната професия.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*