История, Култура, Новини

15 нови се заклеха на 70-ата мъжка среща на Побит камик

Вековните буки в м. Побит камик, малко над Сефер чешма, дадоха сянка и свежест и станаха на 6 август свидетели на още едно чудесно тържество. Около 150 мъже от Самоков и техни гости се събраха тук за 70-и път, за да отбележат драматичните събития, станали на това място преди векове и за да се уверят един друг, че родолюбието и сега не им е чуждо.
По традиция тези, които за първи път присъстваха на вълнуващата церемония, дадоха клетва. Около 15 души, повечето млади мъже и младежи, произнесоха един след друг „Заклех се”, целунаха кръстосаните две ками и възвестиха приемането си в своеобразното братство с изстрел от пистолет. Преди това изследователят на историческото минало на Самоков и бивш кмет на града ни инж. Христо Ярловски запозна новопокръстващите се със славната история на тази местност.
Тук през далечната 1372 г. е станал решителният бой на защитниците на Самоков с османските нашественици. По-многобройни, неканените гости надделевят, а мъжете на Самоков падат като герои в неравната жестока сеч.
Пет века по-късно – през 1882 г., 4 години след Освобождението, по завещанието на любимата ханъма на султана Хатидже – със самоковско потекло, е изместена границата с Източна Румелия в полза на младото Княжество България и на самоковското население.
Пак тук в по-ново време – през 1948 г., самоковски фронтоваци от Втората световна война за първи път в първата неделя на август си дават среща, за да почетат паметта на загиналите си другари и да се закълнат, че ще бъдат патриоти като тях, докрай.
Оттогава са изминали 69 години. Вече нито един от участниците в онези първи изцяло мъжки срещи не е сред живите. Но техният завет и дух е останал у синовете, внуците и правнуците им, а се е вселил и у мнозина други млади последователи.
Срещу символичната цена от 2 лв. всеки посетител бе нагостен с изключително вкусен самоковски гювеч. Петте големи тави с традиционната местна гозба бяха приготвени от майстори под вещото ръководство на 92-годишния Никола Ярловски /Муклес/, истински доайен на тези запомнящи се празненства.
„Преди време готвехме тук по двайсетина порции гювеч, а сега стигнахме до 150-160”, отчете не без гордост бай Кольо в неделя.
Именно Н. Ярловски, заедно с Пепи Радев, Тони Шаклев, Тошко Въжаров, Благой Субев и Коце Субев са направили преди години и циментовото корито на близката чешмичка, където в онзи горещ ден се изстудяваха няколко доволно големи дини. Някои от тези хора не са вече сред живите, но те са вградили тук своя ентусиазъм, труд и умения, своя местен патриотизъм в най-хубавия смисъл на тези думи.
По традиция в организационния комитет участваха Никола Ярловски, Пепи Радев, Иван Митков /Шерифо/ и Тони Шаклев.
Сред участниците в срещата пък бяха и ексдепутатът Цветан Сичанов, бившият кмет на Самоков и настоящ общински съветник инж. Георги Големинов, дългогодишният обществен и туристически деятел Николай Р. Николов, треньорът на футболния „Рилски” Петър Аджов, футболните легенди Васил Киров и Иван Гемеджиев и др. Сред гостите пък бяха разпознати бившият министър на вътрешните работи Веселин Вучков, преподаватели в столични ВУЗ-ове и др. Малки момчета, които утре сигурно ще поемат щафетата, също бяха сред празнуващите.
Край съградените здрави и дълги маси с пейки и навеси димяха скари, специалитетът чушка-пръжка беше на почит, люти ракии и студена мастика и бира също вдигаха градуса. Вдигнаха се и безброй наздравици; всевъзможни закачки, смях и неостаряващи самоковски песни огласиха красивата рилска природа. Китара пък събра по-младите и романтични натури.
Задружното веселие приключи чак привечер. Всеобщи бяха пожеланията догодина, в първия неделен ден на август, участниците в срещата пак да се видят на това свято място и да бъдат още повече.

Тодор Попов

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*