Новини, Шарен свят

178 литра на квадратен метър предшестваха потопа в Самоков, евакуираха 12 души

Нечуван до момента воден порой предшества голямото наводнение в Самоков от вчера привечер. Общо 178 литра на квадратен метър паднаха в района на града и предизвикаха воден хаос в града и в много села от общината, сред които Мала църква, Бели Искър, Драгушиново, Широки дол, Шипочан, Ново село…
Над 260 сигнала са подали бедстващи самоковци към Националния оперативен център, съобщи дежурният в НОЦ към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и наш съгражданин Георги Дамянов. Той заяви, че 27 екипа с 32 водни помпи работят неуморно за овладяването на ситуацията на терен. 12 жители – предимно възрастни и трудноподвижни хора, пък са били евакуирани от домовете си.
Предстои да се установят щетите от бедствието. Видимите следи в обществените пространства показват нарушена асфалтова цялост на мостовете над прелялата река Боклуджа и изтърбушен асфалт на много места по поречието й. Отделно от това са нанесени много щети по селскостопанската продукция на хората, десетки автомобили са повредени, стотици мазета, приземни етажи на къщи, дворове и гаражи са наводнени.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*