3000 души на Празника на Рила

За първи път изкачих Мусала за 50-годишния си юбилей. Придружаваха ме двама млади полицаи – мои ученици. Те останаха много учудени от постижението ми и че го направих по най-стръмното, по въжетата.
Останах тогава поразена от гледката, която се откри пред погледа ми. Беше чудесен летен ден и всичко се виждаше като на длан. И оттогава, по време на Празника на Рила, не отминавам да не се изкача и да не се порадвам на панорамата горе.
Тази година обаче останах долу, при хижа „Мусала”, където в неделя, на 6 август, се организира традиционно тържество, посветено на този чудесен празник на планината и на Мусала.
Самоковци, със съдействието на дружество „Рилски турист”, Общината и фирма „Бороспорт”, се изкачват с лифта от Боровец на Ястребец и оттам с ентусиазъм изминават пътя до хижа „Мусала”, за да се поклонят на величествения връх.
Преди години по време на подобни празници събирахме по пътя попадали дърва, качвахме месо, боб, зеленчуци, за да се свари в казана вкусната чорба, приготвена с любов. Имаше много хора, които спяха не само в хижата, но и на палатки в околността. Пееше се, играеха се хора почти цяла нощ.
По време на изкачването си сега, в неделя, пък слушах разговори на различни езици. Край мен минаваха сърби, руснаци, англичани, дори японци. Спираха за броени минути за почивка край езерото и поемаха към върха.
Участниците в хора на ветераните-туристи с ръководител Борис Стрински бяха заели място край хижата. Тук бяха и младите певици и художници от читалище „Младост” с председател Лили Шуманова. По пейките, скалите и тревата наоколо бяха насядали много любители на планината. Сред тях бяха кметът Владимир Георгиев и зам.-кметът Люба Кленова.
„Приемете моите най-искрени поздравления по случай 115-годишнината на дружество „Рилски турист”. История повече от един век, изпълнена със събития, инициативи и насочена към идеята за живот, близък до природата. Не случайно в Самоков туристическото движение е с толкова дълбоки корени. Тук още с раждането си сме закърмени с любовта към планината”, бе написал кметът Георгиев в приветствието си, прочетено от Л. Шуманова.
Както се знае, самоковското туристическо дружество е едно от първите в страната, създадено е през далечната 1902 г. Първият Празник на Рила пък се провежда през лятото на 1925 г.
За Рила, Мусала и България пяха хористките на Стрински, който все още здраво държи акордеона, въпреки че след броени дни ще чукне 88 години. Към певиците се присъедини и гост – техен приятел от софийския хор „Планинарска песен”, който и сам извиси глас.
Малките таланти от читалище „Младост” – Маргаритка, Наталия и Вики, също пяха, а после седнаха над белите листа заедна със свои връстници, за да претворят в багри околната красота. Приятна изненада бе 6-годишният Уолтър – самоковче, живеещо в Англия. Неговата творба получи поощрителна награда. Първото място зае Маргаритка, второто – Антония, а третото – Наталия. Малко по-късно своята чудесна рисунка представи и 13-годишната Велислава Вълева.
Сред пристигащите туристи на хижата имаше мнозина млади хора, а и дечица – в количка, в раница, на раменете на татко… Влюбили се в планината от най-ранна възраст, те сигурно ще запазят тази любов до края на живота си. На раменете на баща си бе и двегодишният Ради – син на самоковеца и национален състезател по ски бягане Веско Цинзов.
Още като пристигнах, снимах и 94-годишния ни съгражданин Димитър Явричев, който, както се разбра, не изпуска нито един такъв празник. Бай Митко е бивш фронтовак, години наред е работил в Радиозавода, а по хижите се е трудил като тапицер.
Не само на мен, но и на други самоковци направи впечатление, че никъде по пътя от Ястребец за хижа „Мусала” няма паметна плоча на хижаря Марио Шаклев и на метеоролога Мики, загинали по различно време в този район от лавини. Може би от туристическото дружество със съдействието на Общината трябва да помислят за увековечаване на паметта на тези дългогодишни заслужили планинари.
Завършвам с малко статистически данни. В неделя, на 6 август, около 1000 души са се изкачили с лифта на Ястребец. Ден преди това, в събота, пък пътниците в кабинковия лифт са били почти двойно повече – 1800 души…

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*