В Радуил празнуваха наведнъж три мартенски празника

Първи март е Ден на самодееца и Баба Марта. Трети март е Освобождението. Осми март е световен ден на жената, майката. Следват 13 март – Поклади /Сирни Заговезни/, когато взаимно си опрощаваме греховете; на 25 март – Благовец, пък с песни, танци и цветя посрещаме пролетта.
Първите три от тези празници жителите на Радуил честваха на 2 март. На сцената, пред стотиците очи на млади и стари, самодейците – хора с различни професии, на различна възраст, но водени от еднакво силна любов към изкуството, показаха, че поддържат огъня на традициите. Първи се изявиха най-малките – от детския танцов състав „Радуилче” с ръководител Андрей Марков. Макар отскоро да играят, те се справиха добре с шопската ръченица, подкрепяни от ръкоплясканията на зрителите.
В групата за стари градски песни с ръководител Васил Сотиров участват дългогодишни певици. Те се представят и на фестивали и се връщат винаги удовлетворени. Любима мелодия им е „Песента ми е съдбата”. Тези жени и сега доказаха, че наистина без песен не могат.
Група деца от училище „Христо Смирненски” поздравиха присъстващите. Учениците бяха подредили и изложба с мартенички, като така бе спазена дългогодишна традиция.
Пишещата тези редове поздрави с голямо вълнение залата с едно от своите любими стихотворения – „Опълченците на Шипка” на Дядо Вазов. Все в този дух дуетът Латинка Трохарова и Васил Димитров – гости от Самоков, изпълни песни за времето отпреди Освобождението.
Женската фолклорна група „Здравец”, която винаги участва в подобни празници, този път се изяви успешно не с характерните си автентични песни, а с весели народни песнопения.
В Радуил два танцови състава вдигат градуса на настроението. Андрей Марков „тренира” дамите от състав „Лудо-младо”, а Николай Борисов – участниците в „Ибърски ритми”. Двете групи буквално разтърсиха сцената и заслужиха силните аплодисменти и „Браво”-то на многобройните зрители и слушатели.
Женската фолклорна група „Детелини” припомни с чудесните си изпълнения песните за Каля Калина, за Иван и Марга. С индивидуални и дуетни изпълнения се отличиха Йорданка Котарска, Мария Василева, Велика Стоименова, Добрина Йоргакиева.
Радуилки представиха и обичая на Поклади. На трапезата имаше млечни и яйчни продукти. Появиха се факли от слама. Участниците в ритуала „запалиха” огън с фенер и купчина смрика, а после то прескачаха за здраве. Характерно за този празник е и т. нар. хамкане на яйца и халва. Всички си поискаха взаимно прошка с ябълка и целуване с почит ръка на възрастните. Цели два часа и половина продължи програмата, но самодейците не се умориха.
Вечерта завърши с почерпка и веселие в ресторант „Елените”. Тук всеки самодеец получи цвете от кмета на селото Любомир Димитров и карамфил и мартеничка от Мима и Албена от името на местното читалище „Христо Ботев”. Разигра се и томбола, а песните и танците продължиха и след полунощ.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*