Здраве, Новини, Образование

730 деца от Самоков се включиха в „Мисия: подари усмивка”

Стотици деца от Самоков се включиха в изпълнението на националната програма за профилактика на устната хигиена „Мисия: подари усмивка“ – второ издание на социалната кампания на Orbit, която се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката.
Специалният „зъбомобил“ на Orbit посети ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Отец Паисий“ и ОУ „Неофит Рилски“. Общо 730 деца от 1 до 4 клас присъстваха на лекции, на които бяха информирани за структурата на зъбите и как да се грижат за тях, като спазват ежедневна устна хигиена. Организирани са били различни изяви и забавни игри, всички участници са получили информационни материали и подаръци.
Последното национално представително проучване на детското дентално здраве, проведено по Националната програма за профилактика на оралните заболявания, показва, че едва 20 % от българските деца и младежи до 18 години не са засегнати от кариес. Приблизително 2/3 от децата и младежите страдат от заболявания, както поясниха специалисти, на гингивата и пародонта, като всеки четвърти 18-годишен младеж е с изваден постоянен зъб. Данните показват, че едва около 45 % от българите са посетили зъболекар през предходната година, а основен фактор, казват медиците, за повишаване на оралното здраве е информиранността на хората.
„Мисия: подари усмивка“ се провежда за втора поредна година, като сега стартира освен от Самоков, още от Ботевград и Мездра. През първите три дни на тазгодишната кампания 1290 ученици от 1 до 4 клас са се срещнали с екипа на „зъбомобила“ на Orbit. Планира се в рамките на проекта да бъдат обхванати 10 хил. ученици на възраст от 7 до 11 години от 20 града в страната.
Кампанията на Orbit e част от глобалната и дългосрочна инициатива Orbit Smile Back, организирана в подкрепа на грижата за устната хигиена при децата. Начинанието се осъществява на три континента чрез различни дейности и набиране на дарения.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*