Култура, Новини, Читателски

80-годишният юбилей на Златка Шишкова стана празник за всички

В читалнята на библиотеката в Ковачевци на 5 ноември бе шумно и весело. Празнуваше Златка Шишкова своята 80-годишнина. Тя все още е енергична и силна, но си помага с бастунчето за всеки случай. Признава, че без него не може, иначе здравословни проблеми няма засега.
Юбилярката е родена в Поповяне, но среща съпруга си в Ковачевци и тук свива семейно гнездо. И ето, днес е на 80 години и празнува юбилей.
С много емоции ще се запомни този празник. Живеем с илюзията между живота и смъртта и само ние можем този период да го направим смислен и да го оползотворим. Този кратък незабележим миг, който всеки има щастието да изживее! Надяваме се на чудо, но ние правим чудесата и знаем, че във всеки от нас дълбоко в душата трепти една скрита добринка. И тя си има име и се нарича близост, уважение. Така беше и на този ден.
Пристигнаха приятелките й – всяка с цветя, най-хубавите от градината. Едва се побраха букетите в ръцете на юбилярката. Днес никой не позволи на Злати да стане от мястото си. Беше на почит…
Хвала на такива приятелки! Почерпката беше приготвена и поднесена като подарък от тях. Разкошна торта с надпис „Честит юбилей” красеше една от масите и по нищо не отстъпваше по майсторлък на творенията и на най-големите майстори. Колкото красива, толкова и вкусна. Да ти е жал да я разрежеш… Майсторката Мария пък сигурно се радваше и вълнуваше не по-малко от юбилярката. Друга не по-малко изкусна майсторка – Паулина, бе приготвила огромна, пухкава и вкусна погача, която можеше да нахрани много хора.
Гост на тържеството беше и кметицата на Ковачевци Йорданка Бекярова, която поздрави юбилярката. Всички почувстваха този ден като празник. Скоро свещичките бяха запалени. После имаше и песни, снимки… Поздрав от читалищното ръководство бяха песента „Гърди си с рози накичи”, в изпълнението на която се включиха всички, и стихотворението „Лета след лета: „И слънце ме гря, и дъжд ме валя,/ и вятър годините гони,/ лета след лета се изляха неусетно,/ а аз исках още! И още!”

Пенка Ненова

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*