Автомобилите да освободят тротоарите за пешеходците

Уважаеми ръководители на Самоков, заслужавате голяма благодарност за всичко, което правите за родния ни град. През последните години визията на града ни се подобри значително. Дано всичко, което се направи, се запази, защото за жалост има несъвестни съграждани, които рушат създаденото. В такива случаи трябва да се налагат най-строги санкции на рушителите и те да се изобличават в местната преса.
Има обаче доста неща, които засягат нас, пешеходците – майки с малки деца, ученици, инвалиди и всички граждани, които се придвижват пеша по тротоарите. Много средства се харчат за направа на тротоари, които, уви, не можем да ползуваме. “Бедните” съграждани с многото лични и служебни автомобили превзеха тротоарите и ние сме принудени да ходим по пътното платно, където е опасно, защото същите тези хора не ни зачитат за живи същества и животът ни виси на косъм.
Молбата ни към вас, управата, е да направите необходимото тротоарите да се ползуват само по предназначение – за движение на пешеходците. Може би със специална заповед трябва да се забрани паркирането на тротоарите и да се наказват с големи глоби тези, които не спазват това изискване.
Освен това на места тротоарите са толкова тесни, че едва може да мине човек, пък и таблата на „Енергото” така са монтирани, че минувачите се удрят в тях.
Много от собствениците на автомобили са агресивни и дори ни заплашват, когато им правим забележка, че паркират на тротоара. Затова, уважаеми господа, много ви молим да се осигури спокойно придвижване на пешеходците по тротоарите. Нека, когато това стане, хората, които се движат по пътното платно, също да бъдат санкционирани.
Преди години се похарчиха много средства за направа на тротоари от двете страни на Боклуджа. Някой обаче разреши тези тротоари да се прекъсват на много места, за да се правят паркинги. Ползата от тези тротоари сега е нулева. Ходиш 10-15 метра, слизаш на платното и след 10-15 метра отново трябва да се качваш… Кой измисли това? Нека който го е направил, да ремонтира тротоарите без прекъсване от голям мост до голям мост за своя сметка.
На същите тези тротоари откъм реката бордюрите не са укрепени и на доста места са паднали, много елементи вече липсват. Много е хубава алеята от лявата страна на Искър, но и там бордюрите не са укрепени, може би обектът още не е довършен.

Петко Иванов
от името на група граждани

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*