Автомобилите на газ няма да се пререгистрират

Не се налага пререгистрация на автомобилите на газ, чийто газови уредби (АГУ) са регистрирани преди 2 март 2014 г., съобщи МВР, успокоявайки създалата се суматоха сред водачите, които използват по-евтиното гориво.
Заради неяснота около наредба на Министерството на транспорта, приета през март т. г., се разпространяваше слухът, че всички автомобили с газови уредби задължително трябва да се сдобият с нов талон за регистрация от КАТ, в който да е записано, че колата освен на бензин, се движи и на газ.
За това обаче автомобилът трябва да мине през каналите в КАТ, което отнема време, а освен това е необходимо и да се плати адмнистративната такса за подмяна на талона.
Изричното вписване на допълнително поставена автомобилна газова уредба доскоро не е било изисквано, но сега ставало нужно, защото е било преценено, че поставянето на подобно съоръжение представлява конструктивно изменение на превозното средство.
Досега при поставянето на газова уредба е било достатъчно само да се издаде паспорт. Той задължително се заверява при ежегодния преглед, който се е извършвал в специализираните автогазови сервизи.
Сега прегледът на газовите уредби става част от общия годишен технически преглед на автомобилите.
От МВР обясниха, че шофьорите, каращи коли с газови уредби, монтирани преди 2 март 2014 г., няма да бъдат санкционирани от органите на „Пътна полиция”.
Водачите на автомобили, чиято газова уредба не е отразена в талона за регистрация на превозното средство /т. нар. голям талон/ обаче трябва да съхраняват документите за монтажа на уредбата, защото тя все пак ще се отбелязва, но при последваща пререгистрация на автомобила /например при продажба на колата/.
На задължителна пререгистрация подлежат шофьори, които ще оборудват автомобилите си с газова уредба след 2 март 2014 г.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*