Новини, Шарен свят

Автомобилите на фарове и през деня

От 1 ноември всички моторни превозни средства трябва да бъдат с пуснати фарове и през деня. Започна акция “Светлина” на МВР. Служители на КАТ и на “Автомобилна администрация” проверяват изправността на фаровете и подготовката на колите за есенно-зимния сезон. Проверяват се, както съобщиха от полицията, и пътната маркировка и уличното осветление. Основната цел на начинанието е да се допринесе за намаляване на пътните произшествия и специално на инцидентите с пешеходци.
Заедно с фаровете се проверяват и гумите и спирачките на автомобилите. Междувременно в училищата, особено в началните, ще бъдат припомнени основните правила за движение.
Изследвания показват, че движението със запалени фарове и по светло намалява жертвите от катастрофи с 15-20 %, тъй като и пешеходците, и шофьорите забелязват автомобилите по-рано и имат повече време за реакция.
Карането на фарове и денем се прилага от десетилетия в Европа и САЩ. У нас е практика за зимния сезон от 2006 г.
Ако не включите късите светлини през деня, глобата е от 20 до 150 лв. За неизправни светлоотразители пък се отнемат по 5 контролни точки. Глобата за некачествени чистачки е 20 лв., а за износени гуми – 50 лв.
Акция “Светлина” ще продължи до края на ноември. Според закона движението на фарове и през деня е задължително за целия период от 1 ноември до 1 март.

Leave a Reply