Култура, Новини

Автор представи две книги наведнъж

„Не всеки ден се случва да се представи автор с две нови книги, но ето, че днес сред нас е Васил Лазаров със своите книги „Крайъгълен камък” и „Християнство и поезия”, с тези думи Мирослава Мирчева от общинската библиотека „Паисий Хилендарски” откри срещата с твореца в залата на библиотеката на 14 ноември.
Гости бяха и писателят и литературен критик проф. Александър Йорданов, известен и като политик, и издателят Пламен Янакиев.
„За мен е удоволствие да бъда сред вас, защото много обичам Самоков. А това, че сред морето от пишещи братя открих вашия съгражданин, е още по-радостно. Книгата „Християнство и поезия” прочетох далеч от тук, в земята на кюрдите. Там все още са живи някои от християнските поверия. След прочита и аз се гордея с този интересен християнски тълкувателен изказ”, заяви проф. Йорданов.
В. Лазаров е бизнесмен от търговско-строителния бранш, но сполучливо съчетава работата си с християнство, поезия и лирика. В книгата си тълкува как християнството е отразено в родната литература. В днешно време като че ли сме смирени пред силните на деня. Лишаваме децата си от изучаване на християнските добродетели. В същото време книгата съдържа малки есета, общо свързани и с вградени в тях християнски послания. Лазаров анализира класиците – Ботев, Вазов, Яворов, Вапцаров и др.
За „Крайъгълен камък” проф. Йорданов сподели, че е много трудно да се пише съвременен роман. Лазаров обаче е намерил своя пътека в днешната житейска джунгла. Разказва ни за една гранична зона. Романът е копие на приказката за тримата братя и златната ябълка, изпъква идеята, че парите не са цел в живота, а средство за съществуване. Героят трябва да забрави себе си, а да обикне другите. „Васил Лазаров е един странен наш съвременен поет, писател, критик, добър човек и добър разказвач, който заслужава да бъде прочетен”, заключи Ал. Йорданов.
В. Лазаров благодари на присъстващите и на Десислава Стоянова, която е коректор и първи редактор на книгата. Първото издание на „Християнство и поезия” е било представено в София. Книгата е подходяща и като помагало по литература.
„Действието в „Крайъгълен камък” се развива в Самоков и околността. Всеки от читателите ще си хареса отделен герой в зависимост от качествата му”, добави авторът.
„Благодаря на Васил Лазаров за това духовно пътешествие, което преживях, прочитайки тази книга. Тя е една пътечка към духовността. Препоръчвам я на всички”, изтъкна Мария Мицева. Учителката по български език и литература Румяна Цолова сподели своите мисли не само за книгите на Лазаров, но и за отношението към християнството в наше време.
Васил Лазаров не е професионален критик. Той е бивш военен инженер, бизнесмен, но сега като поет и автор на критически статии неговият език е ясен, стилът достъпен и написаното е предназначено за по-широка аудитория. Но все пак само сродна душа с неговата може да усети връзката между християнството и поезията.
Борис Стрински посочи, че познава автора като упорит, работлив и инициативен бизнесмен, а сега е останал приятно изненадан и от неговите литературни творби. „Талантът или го имаш, или го нямаш”, заключи Стрински. „Васил Лазаров е навлязъл в дълбока и мътна вода. Предстоят му много години и трудни моменти в този живот, но целта му засега е постигната – да извади някаква бистрота от тази мътнотия”, анализира пък Иван Ненов.
Румен Дамянов, който преди 25 години е напуснал България и живее във Франция, отбеляза, че в книгите, които достигат до тамошните български читатели, се говори главно за партии, мутри, бъркотия. „В този смисъл „Крайъгълен камък” много ми хареса, защото се разглеждат нещата по човешки, християнски начин. Ще я препоръчам на всички познати емигранти да я прочетат”, обобщи Дамянов.
„Езикът е достъпен, честен. Романът е добро четиво, създадено от оригинален, почтен и смел човек. Лазаров е един много надежден мост за общуване между нас”, заключи Янакиев.
В края на срещата авторът получи цветя и поздравления, а после дари и автографи на почитателите си.

Димитрина Божилова

Leave a Reply